Katar poslao deset miliona dolara siromašnim palestinskim porodicama u Gazi

Deset miliona dolara je trećina od ukupne vrijednosti pomoći koju Katar svaki mjesec šalje siromašnim porodicama u Gazi (Anadolija)

U Gazi je počela podjela novčane pomoći koju su vlasti Katara poslale za 100.000 siromašnih porodica u toj blokiranoj palestinskoj enklavi.

Hiljade Palestinaca pohrlile su u pošte širom Gaze kako bi preuzele pomoć od po 100 dolara koju je Katar poslao, prenosi Anadolija.

Katarsko vijeće za obnovu Gaze u četvrtak je najavilo da će podjela pomoći trajati šest dana, uz poštivanje mjera prevencije širenja korona virusa.

Uplaćenih 10 miliona dolara finansijske pomoći je trećina od ukupne vrijednosti pomoći koju Katar redovno svaki mjesec šalje siromašnim porodicama u Gazi.

Odobreno 480 miliona dolara pomoći

Katarski emir Sheikh Tamim bin Kamad Al Thani početkom maja je odobrio 480 miliona dolara za pomoć siromašnim Palestincima u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali.

Od toga je 300 miliona deolara rezervirano za podršku obrazovnom procesu, a 180 miliona dolara je namijenjeno za humanitarnu pomoć.

Gaza je od 2006. godine pod potpunom izraelskom blokadom, zbog čega je skoro dva miliona stanovnika te enklave suočeno s velikim ekonomskim i drugim problemima.

Izvor: Agencije