Biden i Obama snimili video u kojem kritiziraju Trumpa

Barack Obama je, između ostalog, naglasio iskustvo i lične atribute Joea Bidena (EPA)

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden i bivši predsjednik Barack Obama pojačali su napade na aktuelnog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u novom videu koji prikazuje njihov prvi lični sastanak od početka epidemije korona virusa.

Video koji je objavljen u četvrtak posljednji je pokušaj da se bivši predsjednik uključi u kampanju 2020. kao podrška svom bivšem potpredsjedniku, pošto Biden pokušava obnoviti Obaminu pobjedničku koaliciju u novembru.

Bivši predsjednik i potpredsjednik iskoristili su razgovor u stilu intervjua kako bi pojačali Bidenove argumente protiv Trumpa, a Obama je naglasio Bidenovo iskustvo i lične atribute.

Ukazali su na lični doprinos Zakonu o zdravstvenoj zaštiti koji je donesen u vrijeme prethodne administracije i okrivili su Trumpa za potpirivanje podjela i neprijateljstva među Amerikancima od trenutka kada je ušao u predsjedničku utrku 2016. godine.

Također su bili veoma kritični prema postupanju republikanskog predsjednika u borbi protiv korona virusa, koji je odnio više od 140.000 života u SAD-u, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

‘To (ni)je moja odgovornost’

“Možeš li zamisliti kako dok si bio predsjednik ustaješ i kažeš: ‘To nije moja odgovornost, ne preuzimam odgovornost?'”, pitao je Biden, aludirajući na neke Trumpove izjave.

“Takve riječi nisu nam izašle iz usta dok smo bili na funkciji”, odgovorio je Obama.

U vrijeme izbora 2016. godine Obama je, prema istraživanju Gallupa, imao 53 posto podške.

Kada je nekoliko mjeseci kasnije napustio funkciju, podrška mu je porasla na 59 posto.

Kada je 2018. godine Gallup procjenjivao podršku bivšim predsjednicima, Obama je postigao respektabilno odobravanje 63 posto Amerikanaca.

Izvor: Agencije