U islandskoj kompaniji piloti služe putnike, stujardesama otkaz

Nejasno je kako će se piloti za nekoliko dana spremiti za novu ulogu (EPA)
Nejasno je kako će se piloti za nekoliko dana spremiti za novu ulogu (EPA)

Icelandair, nacionalna aviokompanija Islanda, sa sjedištem u Rejkjaviku, odlučila je otpustiti kabinsko osoblje – sve stjuardese i stjuarde – u nastojanju da spasi kompaniju od finansijskih problema prouzrokovanih korona virusom, pa će umjesto njih, putnike služiti piloti.

“Piloti ipak neće mnogo vremena trošiti na guranje kolica kroz kabinu, nudeći piće i obroke, jer je ta usluga zbog virusa svedena na miniminum”, saopćio je Icelandair tu odluku bez presedana, po kojoj će dio pilota sada brinuti o sigurnosti punika u kabini, prenosi Tanjug.

Kratka obuka za pilote

Stjuardi i stjuardese odgovorni su za sigurnost putnika, i to je njihova prva i najvažnija uloga u aviokompaniji, za šta prolaze kroz višesedmične obuke.

Nejasno je kako će piloti za nekoliko dana spremiti za novu ulogu, jer je odluka o otkazu kabinskom osoblju donijeta u petak, nakon dužih neuspjelih razgovora s predstavnicima sindikata.

Nije jasno da li je takva zamjena uloga dozvoljena u regijama u koje leti Icelandair, uključujući SAD i Evropsku uniju.

Isladner je osnovan 1937. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Broj novozaraženih korona virusom širom svijeta već drugi dan ruši rekord. Svjetska zdravstvena organizacija navodi da je više od 250.000 osoba zaraženo u protekla 24 sata. Takođe je evidentirano više od 7.300 novih smrtnih slučajeva, što je najveći dnevni porast od 10. maja.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO