Trump ne priznaje ankete koje daju prednost Bidenu

Prema posljednjoj anketi, za Joea Bidena bi glasalo 49 posto građana, a za Donalda Trampa 41 posto (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump odbacio je rezultate najnovije ankete prema kojoj u javnom mnijenju raste prednost njegovom demokratskom protivniku Josephu Bidenu.

“Najprije i prije svega, ja ne gubim, jer su to ankete bez ikakve veze”, rekao je on za američku televiziju Fox News.

Prema posljednjoj anketi, za Bidena bi glasalo 49 posto građana, a za Trampa 41 posto, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

“Biden je nesposoban izgovoriti dvije rečenice u nizu”, odgovorio je Trump na pitanje da li smatra da je Biden “senilan”.

“Neću da kažem da nije sposoban da bude predsjednik. Međutim, predsjednik mora biti visprenog duha, čvrst i još mnogo toga. On [Biden] uopće ne izlazi iz svojih podzemnih odaja”, kazao je Trump.

Kritike zbog rukovođenja pandemijom

Biden najveći dio vremena provodi u svojoj rezidenciji u američkoj saveznoj državi Delaware, odakle ulaže napore u medijsku kampanju pred predsjedničke izbore zakazane u novembru u SAD-u.

Trump je, također, odbio priznati rezultate ankete Fox Newsa, prema kojoj ga ispitanici smatraju manje kompetentnim od Bidena.

Predložio je da obojica polažu test inteligencije, kako bi se utvrdila njihova kompetentnost.

“Hajde da uradimo test, i to odmah”, rekao je Trump, koji će na izborima 3. novembra za protivnika imati nekadašnjeg potpredsjednika SAD-a za vrijeme dok je predsjednik bio demokrata Barack Obama.

Istraživanja javnog mnijenja u SAD-u pokazuju da je Trump sve manje popularan, zbog kritika na račun njegovog rukovođenja krizom korona virusa.

Ukupno 57 posto ispitanih građana ne odobrava njegovu opću politiku.

Izvor: Agencije