Washington odobrio prodaju 105 aviona F-35 Japanu

Vojni budžet Japana dosegnuo je rekordnih 50,3 milijarde dolara (EPA)
Vojni budžet Japana dosegnuo je rekordnih 50,3 milijarde dolara (EPA)

Sjedinjene Američke Države objavile su da su odobrile prodaju 105 “nevidljivih” aviona F-35 Japanu u vrijednosti koja se procjenjuje na 23,11 milijardi dolara.

Japan je zatražio 63 aviona F-35A, koji je klasična verzija tog borbenog aviona popunjenog elektronikom i namijenjenog ratnoj avijaciji i 42 F-35B, verziju kojoj je za polijetanje potrebna veoma kratka staza i koja može sletjeti okomito, a namijenjena je za nosače aviona.

Američka diplomatija je odlučila dati zeleno svjetlo toj prodaji, koja će “ojačati sigurnost našeg velikog saveznika” u Aziji i na Pacifiku, saopćio je State Department, prenosi Hina.

“Za SAD je iznimno važno pomoći Japanu da razvije i očuva sposobnost čvrste i djelotvorne samoodbrane”, dodaje State Department.

Rekordan vojni budžet

S obzirom na brzu modernizaciju kineske vojske, Japan je odlučio u idućih deset godina nabaviti 105 aviona F-35A, uz 42 letjelice F35-B.

Vlada Japana je krajem 2018. godine odobrila petogodišnji odbrambeni plan, koji obuhvata nabavku dva nosača aviona, prvih nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Japanski vojni budžet za 2020/21. dosegnuo je rekordnih 50,3 milijarde dolara radi finansiranja nabavke američkih aviona F-35.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO