Video: Teško naoružana policija razbila zonu protesta u Seattleu

U 72 posto pogrešnih presuda u kojima je okrivljeni osuđen na smrtnu kaznu, postojalo je neprikladno postupanje policije i tužitelaštva (AP)
U 72 posto pogrešnih presuda u kojima je okrivljeni osuđen na smrtnu kaznu, postojalo je neprikladno postupanje policije i tužitelaštva (AP)

Teško naoružani policajci ušli su u pratnji taktičkih vozila u “okupiranu” zonu protesta u Seattleu, gdje su se sukobili s demonstrantima, nakon što je gradonačelnica Jenny Durkan izdala izvršnu naredbu da osobe koje protestiraju napuste zonu.

Policajci su okupirali nekoliko blokova oko parka u kojem se već dvije sedmice okupljaju demonstranti i policijske stanice, koju su pripadnici snaga reda prije 15-ak dana napustili poslije okršaja s demonstrantima, koji su protestirali zbog ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda i učestale policijske brutalnosti u SAD-u.

Policija tvrdi da je taj potez namijenjen zaštiti javnosti.

Demonstranti su na pozive da se raziđu odgovarali skandiranjem i povicima da ih se “pusti na miru”.

Uhapšeni deseci osoba

“Od kako su 8. juna počele demonstracije u rejonu Istočne policijske stanice, dva tinejdžera su ubijena, a tri osobe su teško povrijeđene u noćnim pucnjavama. Policija je, također, dokumentirala pljačke, napade i ostale nasilne događaje”, napisala je policija Seattlea na Twitteru.

U zonu je ušlo više od 100 policajaca, opremljenih pancirima, palicama, kacigama i oružjem.

“Svako ko ostane u zoni ili se vrati u nju bit će uhapšen”, upozorila je policija.

Zvaničnici tvrde da su uhapšeni deseci osoba.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO