Biden osigurao demokratsku nominaciju za predsjedničke izbore

Biden je veteran u svojoj stranci, decenijama je bio senator te potpredsjednik u dva mandata Baracka Obame (EPA)
Biden je veteran u svojoj stranci, decenijama je bio senator te potpredsjednik u dva mandata Baracka Obame (EPA)

Bivši potpredsjednik Joe Biden osigurao je dovoljno delegata da postane kandidat Demokratske stranke na predsjedničkim izborima u novembru protiv republikanskog predsjednika Donalda Trumpa.

“Čast je natjecati se zajedno s jednom od najdarovitijih grupa kandidata koje je Demokratska stranka dala – i s ponosom mogu reći da na izbore idemo kao ujedinjena stranka”, rekao je Biden, prenosi Hina.

Biden je prešao granicu od 1.991 izaslanika potrebnih da osigura nominaciju. Tu je granicu prešao u petak kasno navečer pošto su primljeni rezultati iz sedam država i Districta Columbia s predizbora održanih ranije ove sedmice.

Njegova pobjeda uglavnom je simbolična jer je Biden jedini kandidat Demokratske stranke koji je ostao u utrci za nominaciju pošto se u aprilu povukao i posljednji pretendent, senator Bernie Sanders.

U  jednome trenutku za nominaciju se borilo čak dvadeset demokratskih pretendenata, ali odustajali su kako su njihovi izgledi blijedili.

Obećao izbrati potpredsjednicu

Sam Biden krenuo je posve polagano i prvu je pobjedu osigurao u Južnoj Karolini krajem februara.

Više od dvanaestak država odgodilo je predizbore ili je odlučilo održati ih dopisnim glasanjem zbog izolacije nametnute pandemijom korona virusa.

Biden je veteran u svojoj stranci, decenijama je bio senator te potpredsjednik u dva mandata bivšeg predsjednika Baracka Obame.

Biden je obećao da će za potpredsjednicu odabrati ženu, a velike izglede za to ima nekoliko Afromaerikanki.

Izvor: Agencije


Povezane

‘Demonstracije protiv takve brutalnosti su pravo i potreba ljudi. To je izrazito američka reakcija’, rekao je Biden.

31 May 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO