Iran oslobodio veterana američke mornarice

Dvije zemlje u lošim su odnosima otkad se SAD povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma (Reuters)

Iran je oslobodio veterana američke mornarice Michaela Whitea, koji je u zatvoru proveo gotovo dvije godine, javio je reporter Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić.

White je već krenuo kući, tvrde američki zvaničnici.

“Noćna mora je završena”, konstatirala je Whiteova majka.

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Iran Brian Hook otputovao je s ljekarom u Zuerich, gdje bi se trebao susresti s Whiteom i otpratiti ga kući u američkom avionu, kažu zvaničnici.

Whiteovo puštanje na slobodu dio je dogovora u koji je uključen i iransko-američki ljekar koga tereti Ministarstvo pravde SAD-a, a o kojem je pregovarano nekoliko mjeseci.

Dvije zemlje u lošim su odnosima otkad je američki predsjednik Donald Trump 2015. povukao SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma.

Dio dogovora o zarobljenicima

“Drago mi je što mogu objaviti da je moćna mora završena. Moj je sin siguran i na putu kući”, napisala je u saopćenju Whiteova majka Joanne, koja je zahvalila State Departmentu i Billu Richardsonu, bivšem američkom ambasadoru pri Ujedinjenim narodima, za napore koje su uložili u pregovorima o Whiteovom oslobađanju.

White je uhapšen u julu 2018. nakon što je došao u Iran posjetiti ženu koju je upoznao posredstvom interneta, a u koju se zaljubio.

Osuđen je jer je uvrijedio iranskog vrhovnog vođu i objavljivao informacije na internetu te mu je određena kazna deset godina zatvora.

Uprkos špekulacijama, Whiteovo puštanje na slobodu nije vezano za deportaciju iranskog naučnika Siriosa Asgharija iz SAD-a u Iran ove sedmice, tvrde zvaničnici, nego je dio drugog dogovora o zarobljenicima, čiji detalji još nisu poznati.

Izvor: Agencije