Macron obećao 15 milijardi eura za prelaz na zelenu ekonomiju

Izlaznost u drugom krugu izbora bila je rekordno mala - tek 40,5 posto (Reuters)
Izlaznost u drugom krugu izbora bila je rekordno mala - tek 40,5 posto (Reuters)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je izdvojiti 15 milijardi eura kako bi ubrzao prelaz na zelenu ekonomiju, dan nakon što su Zeleni na lokalnim izborima potukli njegovu stranku i preuzeli vlast u više velikih gradova.

Macron je rekao ubrzati donošenje i provedbu ekoloških politika i da je spreman, ako to parlament dopusti, sazvati referendum o dopuni ustava kako bi u njega uključio i ciljeve zaštite klime, prenosi Hina.

On je odgovarao na prijedlog Građanskog vijeća za klimu u trenutku kada ga uvjerljive pobjede Zelenih u francuskim gradovima stavljaju pod pritisak da djeluje u zaštiti okoliša.

“Izazov našoj klimi traži da činimo više”, rekao je Macron članovima Vijeća za klimu na susretu u Elizejskog palači.

Također je podržao prijedlog da se uvede moratorij na izgradnju novih trgovačkih zona na periferijama gradova i rekao da razmatra donošenje novog zakona protiv “ekocida”.

Vijeće za klimu je ekocid definiralo kao svako djelovanje koje nanosi ozbiljnu štetu okolišu i predložilo da se takav zločin kažnjava zatvorom i novčanom kaznom do 10 miliona eura. 

Međutim, Macron je vijeću rekao da se ne slaže s njihovim prijedlogom uvođenja poreza od četiri posto na dividende kako bi se pomoglo finansiranju zeleniih politika ustvrdivši da bi takav namet obeshrabrio ulaganja.

Macron pretrpio poraz

Stranka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona pretrpjela je poraz u drugom krugu lokalnih izbora održanih u nedjelju, dok je Zelena stranka slavila pobjedu u nekoliko velikih gradova.

Macron se nadao da će njegova stranka dobiti podršku u gradovima širom Francuske, a pred predsjedničke izbore 2022. godine, piše Tanjug pozivajući se na Reuters.

Međutim, Zelena stranka, koja se u pojedinim gradovima udružila sa ljevičarskim partijama, odnijela je pobjedu, što bi Macrona moglo da primora da izvrši rekonstrukciju vlade.

Francuski premijer Edouard Philippe proglasio je pobjedu na lokalnim izborima na kojima se kandidovao za gradonačelnika Le Havrea, a iako po francuskom Ustavu može da zaduži nekoga da obavlja funkciju gradonačelnika a da ostane premijer, ta pobjeda dovodi u pitanje njegov ostanak na toj funkciji.

Hidalgo proglasila pobjedu u Parizu

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo proglasila je pobjedu na lokalnim izborima u glavnom gradu Francuske.

Hidalgo, članica opozicione Socijalističke partije, pobijedila je kandidatkinju konzervativaca Rachidu Dati, prema procjenama zasnovanim na djelimičnim rezultatima izbora, prenosi Beta.

Za gradonačelnicu Pariza Hidalgo je izabrana 2014. godine, a današnja pobjeda omogućit će joj da bude na čelu grada u vrijeme Olimpijskih igara 2024. godine.

Hidalgo je podržala stranka Evropa ekologija – Zeleni, koja je ostvarila odličan rezultat širom Francuske.

Rekordno mala izlaznost

U Francuskoj se glasalo za 35.000 gradonačelnika, koji su tokom kampanje obećavali da će se baviti problemima od obrazovanja do zaštite životne sredine.

Izlaznost u drugom krugu izbora bila je rekordno mala – tek 40,5 posto.

Rezultati izbora mogli bi da natjeraju Macrona da više pažnje obrati na zaštitu životne sredine, za koju se zalaže Zelena stranka, navodi Reuters i dodaje riječi direktora istraživačke grupe da je ekologija područje u kojem Macron nije učinio gotovo ništa.

Zvaničnici su saopštili da će Macron u ponedjeljak razgovarati sa premijerom, a izvori upoznati sa situacijom kažu da će “ono što slijedi” biti na vrijeme objavljeno.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO