Sirija odbila izraelski raketni napad

U posljednja dva mjeseca Sirija je optužila Izrael za najmanje osam zračnih udara (AFP)

Sirijska protuzračna odbrana odbila je rano jutros izraelski raketni napad na vojne položaje u centralnoj provinciji Hama, nedugo nakon sličnog napada na vojne pozicije sirijskih oružanih snaga na jugu zemlje u kojem su poginula dva vojnika, saopštilo je ministarstvo odbrane u Damasku, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Državni mediji su izvijestili da je sirijska protuzračna odbrana dejstvovala i presrela veći broj izraelskih projektila, kao i da je u napadu načinjena samo materijalna šteta.

Izrael se rijetko kada oglašava povodom ovakvih napada na ciljeve u Siriji, ali u posljednjih nekoliko sedmica izvedeno je više napada na ciljeve u unutrašnjosti Sirije za koje se vjeruje da su iranski.

Gađano skladište naoružanja

U posljednja dva mjeseca Sirija je optužila Izrael za najmanje osam zračnih udara po ciljevima na njenoj teritoriji.

Dok raste tenzija i na libansko-izraelskoj granici, izraelski zvaničnici optužuju proiranski Hezbollah da nastoji izgraditi pogon za proizvodnju preciznih, navođenih raketa.

Britanski humanitarci u Siriji saopštili su da je Izrael, između ostalog, gađao i jedno skladište naoružanja koje koristi Hezbollah, nedaleko od grada Salamije.

Sirijski radio izvijestio je da su tri civila povrijeđena šrapnelima nakon eksplozije izraelske rakete.

Izvor: Agencije