Trump traži hapšenje demonstranata koji ruše spomenike

U ponedjeljak navečer, grupa demonstranata pokušala je srušiti kip bivšeg američkog predsjednika Andrewa Jacksona u blizini Bijele kuće (EPA)
U ponedjeljak navečer, grupa demonstranata pokušala je srušiti kip bivšeg američkog predsjednika Andrewa Jacksona u blizini Bijele kuće (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je na hapšenje svih onih koji pokušavaju rušiti spomenike ili statue, uz prijetnju da bi se mogli suočiti sa kaznom zatvora u trajanju i do deset godina.

Kako javlja izvještač Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić, Trump je upozorio da bi se ta mjera mogla primijeniti i „retroaktivno“, što znači da bi svi oni za koje se utvrdi da su učestvovali u rušenju kipova po SAD-u, mogli biti zatvoreni.

„Ovlastio sam saveznu vladu da uhapsi sve one koji vandaliziraju ili uništavaju bilo koji spomenik, statuu ili neko drugo savezno vlasništvo u SAD-u, te ih osudi na do deset godina zatvora, prema Aktu o očuvanju spomenika“, napisao je Trump na Twitteru.

Također je rekao da će izdati izvršnu naredbu po pitanju američkih historijskih spomenika, dok pokret uklanjanja spomenika koje aktivisti smatraju rasističkima dobija zamah, što je samo dio širih nacionalnih protesta zbog rasne nepravde.

„Neće rušiti naše spomenike“, Trump je rekao novinarima u Bijeloj kući. „Izdat ću izvršnu naredbu vrlo brzo i to će učvrstiti ono što već imamo, uravnotežiti“.

Kipovi na meti demonstranata

Od ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda u Minneapolisu, čiji je vrat policajac koljenom pritiskao više od osam minuta, spomenici iz ere građanskog rata, ili oni koji asociraju na ropstvo i evropsku kolonijalizaciju Amerike, našli su se na meti demonstranata.

U ponedjeljak navečer, grupa demonstranata pokušala je srušiti kip bivšeg američkog predsjednika Andrewa Jacksona u blizini Bijele kuće, no, u tome ih je spriječila policija.

Na videosnimcima se vidi kako su se demonstranti penjali na statuu, vezali konopac oko nje i pokušali je oboriti.  

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO