Parlament Libije osudio Sisijeve prijetnje vojnom intervencijom

Prijetnja Abdel-Fattaha al-Sisija predstavlja kršenje međunarodnog prava i suvereniteta Libije (EPA)

Libijski parlament pozvao je Vladu da bude u punoj spremnosti protiv moguće “agresije” iz Egipta, osuđujući nedavne komentare egipatskog predsjednika Abdel-Fattaha al-Sisija da bi njegova vojska mogla intervenirati u ratom razorenoj zemlji.

Libijski zastupnici tražili su u priopćenju od vlasti da ozbiljno shvate nedavne prijetnje Sisija i preispitaju sve moguće načine djelovanja kako bi odgovorili na ovakve postupke, prenosi Anadolija.

Poručili su da komentari Sisija aludiraju i na mogućnost slanja vanjske vojne misije u Libiju, što, kako se navodi, “predstavlja izravnu prijetnju uporabe sile protiv naše države”.

“Libija nije predstavljala prijetnju sigurnosti Egipta, već je egipatski režim doprinio napadima na suverenitet Libije i miješao se u njezinu sigurnost i integritet njezinog teritorija”, piše u priopćenju.

Sisi: Vojna intervencija je legitimna

Parlament Libije osudio je Sisija zbog izjave da je libijska vojska bila “teroristička milicija”, poručivši mu da se vojska te zemlje bori protiv terorizma.

U priopćenju se još navodi da prijetnja Sisija predstavlja kršenje međunarodnog prava, kao i suvereniteta Libije.

Sisi je u subotu istaknuo da bi Egipat, ako bude potrebno, mogao pokrenuti “vanjske vojne misije” u Libiji, dodajući da je “svaka izravna intervencija u Libiji već postala međunarodno legitimna”.

Sisi je egipatskoj vojsci također poručio da bude “spremna izvršiti bilo koju misiju unutar državnih granica, ili, po potrebi, i izvan svojih granica”.

Izvor: Agencije