Altun: Prestati doživljavati muslimane kao potencijalne kriminalce

Policija, Džamija, Pariz
Fahrettin Altun je kazao da je u Evropi primjetan porast napada na muslimane, džamije i centre islamske zajednice (EPA)

Šef Ureda za komunikacije Predsjedništva Turske Fahrettin Altun izjavio je da su Turska i Europska unija dosad blisko surađivale na brojnim područjima, dodajući da isto mogu učiniti u borbi protiv antimuslimanskih rasističkih pokreta.

U Ankari je putem interneta predstavljeno Europsko izvješće o islamofobiji za 2019. godinu, a Altun je u obraćanju kazao da svrha izvješća nije okrivljivanje nekoga, već pozivanje na otvoren i iskren dijalog među prijateljima.

Izvješće je pripremila Zaklada za politička, ekonomska i društvena istraživanja (SETA) sa sjedištem u Ankari, prenosi Anadolija.

Altun je istaknuo da izvješće omogućava ljudima diljem svijeta da temeljito prate razvoj antimuslimanskog rasizma u Europi.

‘U Evropi svakim danom sve gore’

Naglasio je da antimuslimanski rasizam nije samo europski problem, istaknuvši da su muslimani ili ubijani ili ozlijeđivani diljem svijeta, kao dio napora sustavnog raseljavanja i zastrašivanja.

Skrenuo je pažnju na činjenicu da se islamofobija u Europi svakim danom dodatno pogoršava te kazao da je u Europi primjetan porast napada na muslimane, džamije i centre islamske zajednice.

“Prema tome, borba protiv islamofobije treba početi upravo u Europi”, rekao je.

Kritizirao je i pristup nekih Europljana, naglasivši da zemlje u Europi, intelektualci i donositelji odluka moraju prestati doživljavati islam kao sigurnosnu prijetnju, a muslimane kao potencijalne kriminalce.

Poručio je da europski čelnici ne bi trebali prihvaćati antimuslimanski rasizam i ne ispunjavati zahtjeve ljudi iz ekstremne desnice.

Izvor: Agencije