Pompeo nazvao Boltona ‘izdajnikom’ zbog knjige o Trumpu

Trumpova administracija na sudu je pokušala Boltonu oduzeti zaradu za knjigu i zaustaviti njeno objavljivanje (Reuters)

Američki državni sekretar Mike Pompeo nazvao je bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, koji je objavio svoje memoare, “izdajnikom”. 

Bolton je u knjizi U prostoriji u kojoj se to dogodilo (The Room Where It Happened) opisao rad predsjednika Donalda Trumpa i njegove administracije, zbog čega mjesecima traje pravni spor između Bijele kuće i bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Bolton u svojoj novoj knjizi, između ostaloga, tvrdi da je Trump prošle godine pitao kineskog predsjednika Xi Jinpinga da mu pomogne da pobijedi na ovogodišnjim izborima te da američki predsjednik vodi vanjsku politiku po vlastitim političkim kalkulacijama.

Također se navodi da Trump nije dorastao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. 

Trump je, između ostaloga, opisan kao nepristojan čovjek, sklon erupcijama bijesa i donošenju odluka koje onda njegovi pomoćnici pokušavaju ispraviti ili preokrenuti.

Kritike Pompea i Trumpa

“Nisam pročitao knjigu, ali iz odlomaka koji su objavljeni mogu reći da John Bolton širi brojne laži, potpuno izvrnute poluistine i čiste laži… I ja sam bio u sobi”, napisao je Pompeo na Twitteru. 

“Boltonova knjiga, koja dobiva užasne recenzije, predstavlja kompilaciju laži i izmišljenih priča, s ciljem da ja izgledam loše”, ocijenio je Trump na Twitteru.

Dodao je da “mnoge smiješne izjave” koje mu Bolton pripisuje nikada nisu izrečene i da je to čista fikcija.

“Samo mi se pokušava osvetiti što sam ga šutnuo kao bolesno štene”, istaknuo je Trump.

Trumpova administracija u utorak je na sudu pokušala Boltonu oduzeti zaradu za knjigu i zaustaviti njeno objavljivanje, tvrdeći u optužbi da je prekršio ugovor o povjerljivosti informacija te da je na taj način riskirao nacionalnu sigurnost.

Izvor: Agencije