Njemačka optužuje Rusiju da je naredila ubistvo bivšeg čečenskog vođe u Berlinu

Incident se desio u avgustu prošle godine, kada je u Zelimkhana Khangoshvilija u parku u Berlinu pucao ubica koji je vozio bicikl (EPA)

Njemačko tužiteljstvo je optužilo Rusiju u četvrtak da je naredila ubistvo bivšeg čečenskog vođe u glavnom gradu Berlinu prošloga ljeta. U optužbi se navodi da je ruski državljanin odgovoran za zločin koji je doveo do ozbiljnog pogoršanja diplomatskih odnosa između dvije zemlje.

Tužiteljstvo je priopćilo kako su istražitelji prikupili dovoljno dokaza da optuže za ubistvo ruskog državljanina identificiranog kao Vadim K, pored optužbe za nezakonito posjedovanje oružja.

U saopćenju se dodaje da je optuženi ispunio naredbu koju su izdale ruske vlasti “ili u nadi da će dobiti novčanu nagradu ili je imao isti motiv kao i oni koji su naredili ubistvo političkog protivnika kako bi mu se osvetili zbog ranijih sukoba s Rusijom”.

Incident se desio u avgustu prošle godine, kada je gruzijski državljanin Zelimkhan Khangoshvili, koji je jedno vrijeme živio pod imenom Tornike Kavtarashvili, ustrijeljen u parku u Berlinu dok je išao u džamiju, a ubica je vozio bicikl.

Međutim, Rusija negira bilo kakvu povezanost s njegovim ubistvom, dok je predsjednik Vladimir Putin ranije izjavio: “Čovjek se borio i počinio krvoproliće na ruskom tlu, a Berlin nije obraćao pažnju na zahtjev Moskve za njegovim izručenjem”.

Poziv ambasadora na razgovor

Sa svoje strane, njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas pozdravio je izjavu tužiteljstva, opisujući ubistvo kao “vrlo ozbiljan” incident. Prema njegovim riječima, Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ruskog ambasadora na razgovor kako bi pojasnio stav svoje države. Dodao je da Moskva zna da Berlin ”zadržava pravo na poduzimanje daljnjih koraka u tom slučaju”.

Njemačka je protjerala dvojicu ruskih diplomata nakon što su savezni tužitelji objavili da preliminarne istrage ukazuju na to da Moskva stoji iza ubistva.

Napad na Khangoshvilija poredi se sa atentatom na bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala nervnim otrovom razvijenim u sovjetsko doba, što je dovelo do pogoršanja odnosa između Londona i Moskve.

Izvor: Agencije