Turski zračni udari na kurdska uporišta u Iraku

Tursko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je pokrenulo operaciju sa svojim avionima u raznim iračkim regijama na sjeveru (AP)

Turski ratni avioni gađali su kurdske lokacije na sjeveru Iraka u nedjelju navečer, rekao je agenciji Reuters sigurnosni izvor, prenosi agencija Hina.

Tursko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je pokrenulo operaciju sa svojim avionima u raznim iračkim regijama na sjeveru, kako su kazali, u znak odgovora na povećani broj napada na turske vojne baze.

„Operacija Claw-Eagle je započela. Naši avioni ruše pećine na terorističke glave“, objavilo je Ministarstvo na Twitteru.

Izvor Reutersa je rekao kako su ratne letjelice polijetale iz raznih baza u Turskoj, naročito u gradovima Diyarbakir i Malatya na jugoistoku zemlje, te pogodili kampove Radničke partije Kurdistana (PKK) u Iraku, uključujući planinsku regiju Qandil, gdje PKK ima svoj glavni štab.

Više ciljeva iz više lokacija

Al Jazeerina novinarka Sinem Koseoglu iz Istanbula javlja kako je interesantna činjenica ove operacije da je, kako izgleda, napadnut veći broj ciljeva iz većeg broja baza u Turskoj.

Kasnije je Ministarstvo odbrane objavilo kako su na udaru bila uporišta PKK-a u Qandilu, blizu granice sa Iranom, te područja Sinjar, Zap, Avasin-Basyan i Hakurk.

Ovo je posljednji u nizu napada turske vojske na pripadnike PKK-a, paravojne ljevičarske organizacije koja od 1984. godine vodi oružani sukob sa Turskom. Više od 40.000 osoba je poginulo u sukobu, najviše na jugoistoku Turske.

Turska, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija smatraju PKK terorističkom grupom, navode agencije.

Izvor: Al Jazeera i agencije