Libija: Djeca i žene u masovnim grobnicama

Libijska vojska proteklih dana ostvaruje uspjehe u borbi protiv Haftarovih snaga (EPA)

Ministar vanjskih poslova Libije Mohame Siala uputio je pismo Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (VS UN) u kojem traži da se na Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) istraži slučaj masovnih grobnica u libijskom gradu Tarhuna, javlja agencija Anadolija.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije se navodi kako je 11 masovnih grobnica pronađeno u Tarhuni, gradu kojeg je libijska vojska 5. juna oslobodila od vojske koju predvodi Khalifa Haftar.

Siala je u pismu Vijeću sigurnosti UN-a poručio da je nephodno da se zauzme konkretan stav nasuprot nasilja i zločina Haftarove vojske u Tarhuni.

Kako navodi Anadolija, iz novootkrivenih masovnih grobnica u sjeverozapadnom libijskom gradu Tarhuna ekshumirani su posmrtni ostaci više od 150 osoba, uključujući žene i djecu, a ekshumacija i dalje traje.

Zastrašujući izvještaji

Libijski ministar unutrašnjih poslova Fathi Bashagha ranije je saopćio da su Haftarovi vojnici palili neke od zarobljenika, a da su desetine njih živi zakopavani u masovne grobnice.

Libijska vojska saopćila je da je dokumentirala brojne zločine protiv čovječnosti koje su počinili Haftarovi vojnici.

Iz Misije Ujedinjenih naroda u Libiji (UNSMIL) pozvali su na provedbu istrage o masovnim grobnicama i zločinima u Tarhuni.

“Zaprimili smo zastrašujuće izvještaje o masovnim grobnicama. Međunarodno pravo nalaže da vlasti provedu brzu, efikasnu i transparentnu istragu o nezakonitim stradanjima ljudi“, navodi se u poruci UNSMIL-a.

Libijska vojska proteklih dana ostvaruje uspjehe u borbi protiv Haftarovih snaga.

Naftom bogata Libija nalazi se u stanju nemira otkad je 2011. godine zbačen Moamer Gaddafi te je zemlja postala ratno polje suprotstavljenih snaga koje podržavaju strane sile.

GNA je u savezu s Turskom i Katarom, dok LNA potpomažu Egipat, Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Izvor: Agencije