EU – SAD: Transatlantska saradnja ključ svjetskog poretka

Borrell je predložio Pompeu da se pokrene dijalog s fokusom na Kinu (EPA)

Šefovi diplomatija Evropske unije održali su zajedničku videokonferenciju s državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Mikeom Pompeom, na kojoj su razmotreni odnosi EU-a i SAD-a i ključna pitanja od zajedničkog interesa, kao što su Kina, Bliski istok i Ukrajina.

Predsjedavajući Vijeća ministara EU-a i šef njene diplomatije Josep Borrell naglasio je nakon razgovora s Pompeom važnost saradnje EU-a i SAD-a, prenosi Tanjug.

“Transatlantsko parnerstvo ključni je stub svjetskog poretka. Ministri EU-a naglasili su da je Unija odlučna nastaviti saradnju sa SAD-om. Možda se ne slažemo o svemu, ali je naša posvećenost nastavku partnerstva snažna”, rekao je Borrell.

Naveo je da su se razgovori s američkim državnim sekretarom fokusirali i na Kinu, mirovni proces na Bilskom Istoku, istočno partnerstvo i Ukrajinu, kao i na borbu protiv pandemije korona virusa i dezinformacija.

Dijalog s fokusom na Kinu

“Unija je naglasila da nema boljeg primjera za međunarodnu saradnju od zdravstvene krize. Izrazili smo žaljenje zbog povlačenja SAD-a iz Svjetske zdravstvene organizacije [WHO]. I dalje se nadamo da bi SAD mogao razmotriti ovu odluku”, kaže Borrell.

Kad je riječ o Kini i njenom “jačanju na mnogim frontovima”, šef diplomatije EU-a ocjenjuje da je bliska saradnja Brisela i Washingtona važna za zajedničko suočavanje s tim pitanjima, uključujući i situaciju u Hong Kongu.

Dodao je da je predložio Pompeu da se pokrene dijalog s fokusom na Kinu i izazovima koje kineske akcije i ambicije postavljaju pred EU i SAD.

Izvor: Agencije