Turski šef diplomatije odgovara na kritike o Aja Sofiji

'Uznemiravanje i napadi na muslimane u SAD-u prisutni su i na visokim funkcijama', rekao je Cavusoglu (EPA)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je u četvrtak da Aja Sofija “nije pitanje međunarodnih odnosa nego nacionalnog suvereniteta”.

U intervjuu za NTV komentirao je nedavne rasprave o mogućem ponovnom otvaranju Aja Sofije kao džamije, navevši da je popularni historijski objekat u početku služio kao džamija nakon osvajanja Istanbula, prenosi Anadolija.

Naglašavajući da niko ne bi trebao komentirati slobodu vjeroispovijesti u Turskoj, Cavusoglu je kazao da su koraci preduzeti u posljednjih 20 godina prema različitim manjinskim zajednicama u toj zemlji vrlo očiti.

Kritizirao je i Izvještaj Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država o religijskim slobodama za 2019. te ga ocijenio neobjektivnim, rekavši da je “tragikomično da SAD komentira slobodu religije i ljudska prava”.

“U SAD-u je rasizam uveliko prisutan. Postoji i islamofobija. U posljednje vrijeme i ksenofobija. Uznemiravanje i napadi na muslimane u SAD-u prisutni su i na visokim funkcijama, uključujući članove Kongresa islamske vjeroispovijesti”, rekao je Cavusoglu.

Aja Sofija 1935. pretvorena u muzej

Podsjetivši na dijelove izvještaja State Departmenta o raspravama o pretvaranju istanbulskih muzeja Aja Sofija i Hora u džamije, Cavusoglu je kazao da su ta dva historijska objekta vlasništvo Republike Turske.

Aja Sofija sagrađena je u šestom stoljeću.

Ta nekada bizantijska crkva, potom džamija, a danas muzej nezaobilazna je stanica miliona turista koji svakodnevno posjećuju Istanbul.

Sagrađena u doba cara Justinijana, Aja Sofija jedno je od najvećih graditeljskih dostignuća tog vremena.

U džamiju je pretvorena nakon osmanlijskog osvajanja Istanbula 1453, kada su izvana izgrađene četiri munare.

Godine 1935. pretvorena je u muzej.

Izvor: Agencije