Spasite nas Jareda Kushnera i nepotizma u vrijeme korone

Kushner i mali tim neiskusnih volontera iz privatnog sektora učinili su smrtonosnu krizu još ozbiljnijom (Reuters)

U tekstu objavljenom u američkom listu Washington Post iznose se kritike na račun američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog toga što je svom zetu Jaredu Kushneru povjerio vođenje tima zaduženog za zadatak koji je od ključne važnosti za američku nacionalnu sigurnost, odnosno nabavku presudnih zaliha i zaštitne opreme za bolnice i druge prve linije borbe protiv korona virusa.

Kolumnistica Karen Tumulty, autorica ovog teksta, kaže da su se Amerikanci nadali da će vrijeme pandemije, koja je dosad odnijela živote 75.000 Amerikanaca, biti izuzetak.

No, Trumpova odluka da ponovo povjeri zadatak svom nekvalificiranom zetu, po običaju, vodi istom rezultatu – nekompetentnosti i kronizmu.

Navodi da su New York Times i Washington Post izvještavali da su Kushner i mali tim neiskusnih volontera iz privatnog sektora zauzeli mjesto profesionalnih službenika u Saveznoj agenciji za upravljanje krizama u donošenju odluka te da su smrtonosnu krizu učinili još ozbiljnijom zbog svojih amaterskih posrtaja.

Tabela ‘V. I. P. Update’

Novinski izvještaji, koje će Bijela kuća nesumnjivo demantirati i opisati kao lažne vijesti, zasnovani su na tajnoj bilješci koju je napisao jedan od volontera i na intervjuima s dobro upućenim vladinim izvorima, tvrdi autorica.

Tumulty je rekla da je želja volontera da pruže ruku podrške vrijedna divljenja, ali da pronalaženje i kupovina prave opreme zahtijeva visok stepen tehničkog znanja.

Prema izvještajima New York Timesa i Washington Posta, tim odgovoran za nabavku lične zaštitne opreme (PPE) nije pokazao uspjeh u pomaganju vladi da osigura tu opremu, dijelom i zato što niko od članova nije imao neko znatnije iskustvo u zdravstvu ili u nabavkama opreme.

Osim toga, niko od volontera nije imao nikakve veze s proizvođačima ili jasno razumijevanje carinskih zahtjeva ili pravila Uprave za hranu i lijekove (FDA), prema pritužbama dvojice visokih zvaničnika Uprave.

Kao što se i očekivalo, u bilo kojoj operaciji koju vodi neki član porodice Trump, kaže autorica članka, neki zahtjevi i neki potencijalni klijenti dobili su bolji tretman od drugih.

Dokumenti i e-pošta pokazuju da je postojala tabela pod nazivom “V. I. P. Update” s imenima važnih ličnosti i organizacija prema rangiranju tima, koja daje prioritet Trumpovim saveznicima, uključujući republikanske članove Kongresa i medijske ličnosti koje ga podržavaju.

Vlada kao porodični posao

Trumpova uvjerenost da je njegov zet sposoban riješiti bilo koji povjereni problem, izgleda, nema granica.

Osim Kushnerove misije vezano za borbu protiv korona virusa pri Saveznoj agenciji za upravljanje krizama, njegov portfelj “višeg savjetnika” u Trumpovoj administraciji uključuje posredovanje u miru na Bliskom istoku, izgradnju graničnog zida s Meksikom, reformu krivičnopravnog sistema i, naravno, zadatak koji ima najveći prioritet, a to je Trumpov ponovni izbor.

Tumulty zaključuje da ono što se događa potvrđuje da se vlada ne može voditi kao porodični posao.

U normalnim vremenima nepotizam je samo koruptivno djelovanje, ali u trenucima noćne more koju proživljavaju Amerikanci može biti koban.

Izvor: Agencije