Irak dobio vladu nakon pola godine neizvjesnosti

Mustafa al-Kadhimi u kabinetu neće imati sve ministre, pošto je nekoliko kandidata odbačeno (EPA)

Irački parlament odobrio je imenovanje nove vlade, bez koje je ta zemlja bila šest mjeseci, nakon što su se stranke do posljednje minute borile za mjesta u kabinetu, prenosi Reuters.

Vladu će voditi premijer Mustafa al-Kadhimi, šef obavještajne službe i bivši novinar, no u kabinetu neće imati sve ministre, pošto je nekoliko kandidata odbačeno.

Bivši premijer Adel Abdul Mahdi, koji je u tehničkom mandatu vodio Vladu Iraka, prošle godine je podnio ostavku, nakon masovnih demonstracija na kojima se tražio odlazak vladajuće elite.

Korona virus i ubistva demonstranata

Zbog bitke za portfelje nakon Madijeve ostavke u novembru, dva prijašnja kandidata za premijera nisu uspjela sastaviti novu vladu.

Kadhimijevi kandidati za mjesta u vladi, uključujući unutrašnje poslove, odbranu, finansije i energetiku prihvaćeni su glasovima većine zastupnika, navodi Hina.

Glasanje o kandidatima za ministre za naftu i vanjske poslove je odgođeno, jer se strane nisu uspjele dogovoriti o kandidatima.

Al-Kadhimi je rekao da će mu prioritet biti borba protiv korona virusa i utvrđivanje odgovornosti za ubistva demonstranata tokom protesta protiv vlasti.

Izvor: Agencije