Haftarove snage granatirale Tripoli

Najmanje troje civila poginulo je u napadu na glavni grad Libije Tripoli koji su izvele snage koje predvodi Khalifa Haftar, javlja agencija Anadolija.

Amin al-Hashimi, savjetnik za odnose s javnošću u Ministarstvu zdravstva, rekao je da su Haftarove snage u srijedu granatirale Tripoli.

Potvrdio je da je u napadu poginulo troje civila, a ranjeno 19, među kojima su i djeca.

Naveo je i da su granate pale na obalni put u regiji Tajura, dodajući da je to jedina cesta koja povezuje Tripoli s okolnim predjelima na istoku.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011, kada je s vlasti svrgnut i ubijen Muammar al-Gaddafi.

Vlada nacionalnog jedinstva Libije sa sjedištem u Tripoliju uživa podršku Ujedinjenih naroda i međunarodne zajednice, dok Haftar iz Tobruka predvodi snage koje podržava Rusija, ali i zemlje poput Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prekinuto ramazansko primirje

Snage odane Haftaru u četvrtak su saopćile da je proglašeno primirje tokom ramazana.

Ahmed al-Mismari, glasnogovornik Libijske nacionalne vojske (LNA), saopćio je da su sve vojne operacije u Libiji pauzirane tokom mjeseca posta, ali danas dolazi vijest da je primirje prekinuto.

Nedavno je objavljeno da se na strani Haftara bore i ruski plaćenici iz zaštitarske firme Vagner.

Najpoznatija ruska firma za pružanje sigurnosnih usluga u vlasništvu je biznismena Jevgenija Prigožina, koji je blizak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Pokušaj uspostavljanja primirja u Libiji koji je početkom ove godine održan u Berlinu nije donio nikakve važnije rezultate.

Izvor: Agencije