Amerikanci podijeljeni i u žalosti

U SAD-u je od posljedica zaraze korona virusom preminulo gotovo 100.000 osoba (EPA)

I s gotovo 100.000 umrlih Amerikanci nisu ujedinjeni u borbi protiv zaraze, ali ni u žalosti za izgubljenim životima.

Trenutačno se u 18 saveznih država bilježi porast broja zaraženih i umrlih, u 22 situacija stagnira, dok ostalih deset bilježi pad.

Očito je da najveća opasnost sada prijeti ruralnim područjima, koja su dosad bila pošteđena korona virusa. Problem je što sustav testiranja još nije potpuno razvijen, pa je teško ustanoviti gdje je zaraza najproblematičnija.

Mnogi zdravstveni stručnjaci misle da je broj umrlih veći za najmanje 30.000. U svakom slučaju, veći je od broja poginulih u svim ratovima koje je Amerika vodila u posljednjih 60 godina – Vijetnam, Irak, Afganistan…

U ponedjeljak je obilježen Memorial Day, Dan sjećanja na Amerikance poginule u ratovima. Mnogi su obilazili groblja i spomenike obraćajujući pozornost na distanciranje i zaštitu.

Drugi su, međutim, pohrlili na plaže i bazene, gdje su održavali velike zabave, bez ikakvih mjera zaštite ili poštivanja pravila.

Ideološka bitka za nošenje maske

Predsjednik Donald Trump, koji odbija nositi zaštitnu masku u javnosti, položio je vijenac na Nacionalnom groblju u Arlingtonu, nadomak Washingtona, dok je vjerojatni demokratski predsjednički kandidat Joe Biden, prilikom polaganja vijenca na spomen-obilježju u svojoj saveznoj državi Delaware, nosio zaštitnu masku, kao i svi ljudi oko njega.

Tako se nošenje zaštitne maske pretvorilo u ideološku bitku.

Na prepunoj plaži u Alabami jedan mladić kaže u kameru: “Ne nosim masku zato što je ne nosi ni predsjednik Trump.”

Inače, većina republikanaca smatra da Trump i potpredsjednik Mike Pence trebaju nositi maske kada se pojavljuju u javnosti, njih 58 posto. To isto misli 82 posto demokrata i 70 posto neovisnih glasača.

Izvor: Al Jazeera