Stiže gorivo iz Irana u Venecuelu

Mreža rafinerija u Venecueli je ove godine radila sa oko 10 posto svog kapaciteta od 1,3 miliona barela dnevno, zbog čega se oslanja na uvoz (AP)

Venecueli, koja vapi za benzinom, stiže pet tankera iranske flote s gorivom, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Tankeri, natovareni sa 1,53 miliona barela benzina i komponenti, približavaju se jednoj od državnih luka venecuelanske naftne kompanije PDVSA, javlja Reuters kojem su izvori saopćenja vlada dvije zemlje i portal TankerTrackers.com.

Američke vlasti, koje su uvele sankcije Iranu i Venecueli, kritizirale su u nedjelju ovu akciju, dok je venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro zahvalio Teheranu na podršci.

Tanker Fochen treba uploviti u luku El Palito, u Karakasu, prema jednom izvoru iz kompanije PDVSA i podacima kompanije Refinitiv Eikon koja prati njegov put.

Drugo plovilo, Forest, ušlo je u Karipsko more u subotu a tri preostala prelaze Atlantik.

Prijetnja odmazdom

„Venecuela i Iran žele mir, i mi imamo pravo da slobodno trgujemo“, rekao je Maduro u obraćanju na državnoj televiziji. On je nazvao dvije države „revolucionarnim nacijama koje nikada neće pokleknuti pred sjevernoameričkom imperijom“, dodaje britanska agencija.

Administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa saopćila je ranije ovog mjeseca da razmatra „mjere“ koje treba poduzeti kao odgovor na ove isporuke, ne iznoseći bilo kakve pojedinosti.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani je zaprijetio u subotu odmazdom u slučaju da Washington „napravi problem tankerima“, napominje Reuters.

Mreža rafinerija u Venecueli je ove godine radila sa oko 10 posto svog kapaciteta od 1,3 miliona barela dnevno, zbog čega se oslanja na uvoz.

Izvor: Agencije