Kanada zabranila prodaju 1.500 vrsta oružja

Kanađani koji već imaju zakonsko vlasništvo jednog od zabranjenog oružja imat će dvogodišnju amnestiju da ispoštuju nove propise (EPA)
Kanađani koji već imaju zakonsko vlasništvo jednog od zabranjenog oružja imat će dvogodišnju amnestiju da ispoštuju nove propise (EPA)

Vlada Kanade zabranila je prodaju i upotrebu 1.500 vrsta vojnog oružja, saopćio je u petak premijer Justin Trudeau, prenosi agencija Tanjug.

„Od sada u Kanadi više nije dozvoljeno prodavati, kupovati, prevoziti, uvoziti ili koristiti vojno oružje”, rekao je Trudeau na konferenciji za novinare u Ottawi.

„Ovo oružje je napravljeno samo sa jednom svrhom: da ubije što veći broj ljudi, što je brže moguće. Oni nemaju koristi – i nije im mjesto među nama.“

Masakr u Novoj Škotskoj

Ova odluka donijeta je ubrzo nakon najvećeg masakra u kanadskoj historiji u kojoj su 18. aprila ubijene 22 osobe u pokrajini Nova Škotska.

Kanađani koji već imaju zakonsko vlasništvo jednog od zabranjenog oružja imat će dvogodišnju amnestiju da ispoštuju nove propise.

Ministar pravde David Lametti pojasnio je, međutim, da će im biti formalno zabranjeno da koriste ovo oružje kao i da ga prodaju.

Izvor: Agencija


Povezane

U najgoroj masovnoj pucnjavi u Kanadi dosad ubijeno je najmanje 16 osoba. Niz napada počeo je u malom obalskom gradu Portapique u istočnoj pokrajini Nova Škotska. Osumnjičeni 51-godišnji muškarac ubijen je u sukobu s policijom.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO