MEE: Izrael želi obnoviti pune diplomatske odnose sa Turskom

Euforiju oko mogućeg poboljšanja odnosa pojačala je objava na zvaničnom profilu Izraela na Twitteru gdje se navodi da je Izrael ponosan na diplomatske odnose sa Turskom (Reuters)

Vlada Izraela želi ponovo uspostaviti potpune diplomatske odnose sa Turskom tako što će se istovremeno imenovati i postaviti ambasadori u objema državama, kazao je za Middle East Eye (MEE) izraelski zvanični izvor upoznat sa situacijom koji dodaje kako dvije države imaju zajedničke interese kao što su Sirija i situacija sa prirodnom plinom u istočkom dijelu Mediteranskog mora.

Ovo se dešava nekoliko dana nakon što su turski korisnici društvenih mreža dijelili nepotvrđenu priču po kojoj je Izrael predložio dogovor o razgraničenju na Sredozemnom moru sa Turskom, sličan onom koji je postignut sa Libijom kada su poremećeni grčki planovi da Ankaru pritjeraju u kut.

Pomorsko razgraničenje

Euforiju oko mogućeg poboljšanja odnosa pojačala je objava na zvaničnom profilu Izraela na Twitteru gdje se navodi da je Izrael ponosan na diplomatske odnose sa Turskom, te kako se vlasti nadaju da će te veze biti još jače u budućnosti.

Zbog toga mnogi posmatrači ističu kako nije bilo Izraela u saopćenju njegovih saveznika od ove sedmice u kojem se Turska optužuje za „nezakonite aktivnosti“ bušenja plinskih izvora i za „ekspanzionizam“ na istoku Mediterana. Ovo saopćenje su potpisali šefovi diplomatije Kipra, Egipta, Francuske, Grčke i UAE-a.

„Nikad nije bilo priče o pomorskom razgraničenju sa Turskom, čak i u vrijeme vrhunca bilateralnih odnosa 1990-ih. Ovi navodi su potpuna glupost“, navodi izraelski izvor MEE-a.

„Ono što mi sada želimo su potpuni diplomatski odnosi sa Turskom. Dok god nije tako, malo toga zajedno možemo postići.“

Ovaj zvaničnik dodaje kako Turska ima ambasadora u Grčkoj uprkos diplomatskim tenzijama.

„Turska ima još više problema sa UAE-om, no u Ankari je ambasador Emiraćana“, dodaje.

Pitanje medicinske opreme

Na pitanje zašto Izrael nije dio spomenutog saopćenja u kojem se optužuje Ankara, zvaničnik odgovara kako njegova država nikad nije ni bila dio ove grupe.

„Mi smo samo članica Istočnomediteranog plinskog foruma čije je sjedište u Kairu. Postoje dva problema u saopćenju, jedno od njih je Libija gdje mi, kako izreka govori, nemamo psa u borbi.“

Turska i Izrael nemaju ambasadora u ovim prijestolnicama otkako je SAD izmjestio svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem maja 2018. godine što je dovelo do masovnih palestinskih demonstracija.

Nakon što je veliki broj Palestinaca ubijen od izraelskih snaga na granici Gaze i Izraela, Turska je zatražila da izraelski ambasador privremeno ode, te opozvala svog predstavnika.

Izrael je ranije ove sedmice pomogao pri dostavi medicinske pomoći okupiranoj Zapadnoj obali i Pojasu Gaze koje je pod opsadom, dok je Ankara odobrila dozvolu za izvoz medicinske opreme koju su naručile izraelske bolnice zbog korona virusa.

Izvor: Agencije