Powell upozorava na produženu recesiju u SAD-u

Dublja i duža recesija može ostaviti trajnu štetu na produktivni kapacitet ekonomije, kaže Jerome Powell (EPA)

Predsjednik američke centralne banke (Federalne rezerve – Fed) Jerome Powell upozorio je na moguću produženu recesiju kao posljedicu pandemije novog korona virusa i pozvao Kongres i Bijelu kuću da djeluju dodatno da spriječe dugoročnu ekonomsku štetu.

Naglasio je da su hitni planovi pomoći “skupi”, ali nezaobilazni ako se želi izbjeći duboka recesija, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

“Dodatna budžetska podrška može biti skupa, ali vrijedi truda ako dozvoli da se izbjegne dugoročna ekonomska šteta, koja nam omogućuje da imamo snažniji oporavak”, rekao je Powell.

Federalne rezerve i Kongres preduzeli su korake da pokušaju spriječiti pad privredne aktivnosti uslijed rasprostranjenog zatvaranja američke privrede, prenosi AP.

Powell je upozorio da bi i dalje mogao biti veliki broj stečaja među malim firmama i produžena nezaposlenost za mnoge ljude.

‘Oporavak sporiji nego što želimo’

“Dublja i duža recesija može ostaviti trajnu štetu na produktivni kapacitet ekonomije”, kazao je on u pripremljenim izjavama pred online raspravu s Peterson institutom za međunarodnu ekonomiju.

Naglasio je da je moguće da će biti potrebno određeno vrijeme pre nego što se oporavak privrede ubrza i da će vjerovatno biti potrebna dodatna pomoć u borbi protiv utjecaja korona virusa.

“Imamo sve više utisak da će oporavak biti sporiji nego što želimo”, rekao je Powell, ali misli da se SAD može dosta brzo vratiti.

Stečajevi domaćinstava i firmi koja se mogu izbjeći mogu kočiti rast godinama, kazao je on i dodao da američka vlada treba uraditi šta može da izbjegne takve ishode, što može zahtijevati nove političke mjere.

Powell je kazao da će Fed nastaviti koristiti svoje alatke do maksimuma dok se ne smiri epidemija, ali nije naznačio kakvi bi to koraci mogli biti.

Izvor: Agencije