Kina uvodi nove mjere za suzbijanje ‘tihih prenosilaca’

Uz kontrolu putnika koji se vraćaju iz inostranstva, kod kineskih vlasti zabrinutost izazivaju asimptomatski prenosioci korona virusa (EPA)

Kina je predstavila nove mjere za suzbijanje širenja korona virusa kontrolom asimptomatskih “tihih prenosioca” korona virusa, dok zemlja bilježi blagi rasta broja oboljelih, javlja Reuters.

U Kini su potvrđena 63 nova slučaja zaraze korona virusom u srijedu, dok su dan ranije potvrđena 62 slučaja, objavilo je ministarstvo zdravstva, prenosi Hina.

Od 63 novozaražene osobe, 61 se vratila u Kinu iz inostranstva. Trenutno je, prema službenim podacima, u Kini ukupno zaraženo 81.665 osoba.

Drugi val zaraze u Kini značajno je slabiji od vrhunca epidemije u februaru kada je Kina stavila u karantin nekoliko gradova i uvela stroga ograničenja kretanja.

Službeni podaci

Uz kontrolu putnika koji se vraćaju iz inostranstva, kod kineskih vlasti zabrinutost izazivaju asimptomatski prenosioci korona virusa.

Kina je u srijedu objavila da je potvrđeno 56 novih asimptomatskih slučajeva te je od 1. aprila korona virus utvrđen kod 657 asimptomatskih osoba.

Kina je do 1. aprila objavljivala podatke o asimptomatskim osobama s korona virusom, a i dalje podatke o tim osobama objavljuje odvojeno od službenog broja zaraženih.

Samo osobe koje razviju simptome ulaze u službeni broj zaraženih.

Nova pravila

Kinesko Državno vijeće je u međuvremenu objavilo nova pravila za ophođenje prema asimptomatskim prenosiocima koje neki državni mediji nazivaju “tihim prenosiocima”.

Prema novim pravilima medicinske ustanove moraju obavijestiti nadležne organe, u roku od dva sata, da su otkrili asimptomatski slučaj zaraze.

Lokalne vlasti potom moraju identificirati sve kontakte zaražene osobe u roku od 24 sata.

Asimptomatski pacijenti bit će kolektivno smješteni u karantin na 14 dana te će biti računati kao potvrđeni slučajevi zaraze ako razviju simptome.

Bliski kontakti asimptomatskih osoba također će morati u karantin na dvije sedmice.

Izvor: Agencije