Za ubistvo slovačkog novinara i zaručnice 23 godine zatvora

Ubistvo Kuciaka i Kušnirove potaklo je proteste širom države i dovelo do pada vlade (EPA)
Ubistvo Kuciaka i Kušnirove potaklo je proteste širom države i dovelo do pada vlade (EPA)

Slovački sud u ponedjeljak je osudio bivšeg vojnika Miroslava Marčeka na 23 godine zatvora zbog ubistva istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnirove u februaru 2018.

Marček (37) nije bio prisutan na izricanju presude, ali je ranije priznao krivicu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Ubistvo Kuciaka potaklo je proteste širom te države i dovelo do pada vlade u toj zemlji s približno 5,5 miliona stanovnika.

Posredniku 15 godina zatvora

Kuciak je istraživao korupciju i aktivnosti Mariana Kočnera, bogatog preduzetnika i trgovca nekretninama.

Kuciak i njegova zaručnica ubijeni su iz vatrenog oružja u svojoj kući pored slovačke prijestonice Bratislave.

Tužioci tvrde da je Kočner naručio Kuciakovo ubistvo.

Krajem prošle godine na 15 godina zatvora osuđen je i posrednik u ubistvu para, preduzetnik Zoltan Andrusko, koji je kontaktirao s izvršiocima ubistva.

Izvor: Agencije


Povezane

Nedavno je na specijalnom kaznenom sudu u Pezinoku pored Bratislave počelo suđenje za ubistvo slovačkog istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove vjerenice u februaru 2018. godine. Taj događaj pokrenuo je val masovnih antivladinih protesta i prisilio tadašnjeg premijera da odstupi.

U specijalnom krivičnom sudu u Pezinoku, kod Bratislave, počelo je suđenje zbog ubistva slovačkog istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove vjerenice. Marian Kocner, slovački biznismen i još tri osobe, optuženi su za dvostruko ubistvo u februaru 2018. Prema navodima iz optužnice, Kocner je naručio ubistva jer je ubijeni novinar istraživao njegove poslove i veze u […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO