Putin: Nismo na vrhuncu epidemije, ali ćemo ukinuti neke restrikcije

Putin priznaje da je stanje i dalje teško (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je da epidemija korona virusa još nije dostigla vrhunac u Rusiji, no dodao je da ipak razmišlja o postepenom ukidanju karantina od 12. maja, javlja AFP.

“Stanje je i dalje teško. Stručnjaci i naučnici s kojima smo neprekidno u vezi zbog provjere naših planova i mjera, kažu da vrhunac još nije dostignut”, rekao je Putin na sastanku s guvernerima koji je prenosila televizija.

Rusija već sedmicama bilježi hiljade novooboljelih na dan, pa je u utorak ukupan broj zaraženih bio 93.558 a umrlih 867, većina u Moskvi, prenosi Hina.

Putin je uz to produžio praznike u Rusiji do 11. maja. Zadužio je vladu da pripremi plan postepenog ukidanja karantina od 12. maja.

Ukidanje karantina razlikovat će se od pokrajine do pokrajine i provodit će se “ovisno o trenutnom epidemiološkom stanju i o njegovoj stabilnosti”, dodao je.

Mjere pomoći ekonomiji

Putin je naredio i pripremu novih “vanrednih” mjera radi pomoći ekonomiji i stanovništvu.

Ruski predsjednik je početkom aprila proglasio cijeli mjesec neradnim i plaćenim ne bi li potaknuo građane da ostanu kod kuće.

Uprkos pomoći preduzetnicima, najprije smanjenju poreza i olakšicama u otplati kredita, mnoga preduzeća možda neće preživjeti ovu krizu.

Rusija je, rekao je Putin, uspjela povećati svoje proizvodne kapacitete pa će od maja moći proizvoditi 2.500 respiratora i 8,5 miliona zaštitnih maski na mjesec. Proizvodnja testova za otkrivanje korona virusa povećana je devet puta i sada ih se proizvede 150.000 na dan, dodao je.

Ruski predsjednik je ipak priznao da i dalje nedostaje zaštitne opreme i naredio vladi da preduzme dodatne mjere za povećanje proizvodnje.

Izvor: Agencije