Erdogan: Produženi policijski sat za vikende od 1. maja

Erdogan je u ponedjeljak navečer kazao kako će uskoro biti objavljen plan i raspored za povratak u normalu (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je kako će trodnevna blokada biti nametnuta za 31 grad u ovoj državi, počev od petka, te kako će se slična ograničenja nastaviti sve do poslije Ramazanskog bajrama krajem maja, prenosi Al Jazeera English pozivajući se na agencije.

Govoreći novinarima videolinkom nakon sastanka kabineta, Erdogan je u ponedjeljak navečer kazao kako će uskoro biti objavljen plan i raspored za povratak u normalu. Dolazeći produženi policijski čas uveden je nakon četverodnevne blokade prošlog vikenda u koju su uključeni i državni praznik 23. april, te početak muslimanskog mjeseca ramazana.

“Pobijedivši covid-19, Turska se nada da će imati dvostruko slavlje krajem ramazana”, kazao je Erdogan, govoreći o prazniku Ramazanskom bajramu koji obilježava kraj mjeseca posta.

Slanje opreme u SAD

Turski čelnik je naveo kako, zbog mjeseca posta, Ankara evakuira 25.000 turskih državljana iz brojnih država svijeta, te dodaje kako je već 40.000 njih vraćeno kući iz područja pogođenih pandemijom.

Podaci turskog Ministarstva zdravstva za ponedjeljak govorili su kako je u ovoj državi od covid-19 oboljelo više od 112.000 osoba, od kojih je 2.900 preminulo, a 33.971 ih se oporavilo.

Predsjednik Erdogan je naveo kako će Turska slati medicinsku opremu, uključujući zaštitna odjela i maske, Sjedinjenim Američkim Državama kako bi pomogla Washingtonu u borbi protiv epidemije.

“U vrijeme kada čak i razvijene države traže tursku podršku, mi je nudimo cijelom svijetu, od Balkana do Afrike. Upravo šaljemo medicinsku pomoć SAD-u”, istakao je i dodao kako će vojni avion odnijeti maske, odijela i dezinfekciona sredstva.

Izvor: Al Jazeera i agencije