Izraelski sud suspendirao praćenje mobitela zaraženih građana

Mobitel, Korona virus
Shin Bet pratio je mobitele zaraženih kako bi utvrdio s kim su bili u kontaktu prije nego što im je postavljena dijagnoza (EPA)

Visoki sud naložio je da izraelska tajna služba Shin Bet, zadužena za zaštitu domovinske sigurnosti, mora prestati pratiti mobitele građana zaraženih novim korona virusom dok ne bude donesen zakon koji će to dopustiti.

Zakon bi trebao biti donesen “u roku najviše nekoliko tjedana”, navodi sud, prenosi Hina.

Praćenje građana mora prestati od četvrtka, odlučio je sud.

Praćenje građana odobreno je sredinom ožujka izvanrednom uredbom kabineta premijera u tehničkom mandatu Benjamina Netanyahua.

‘Udarac pravu na privatnost’

U to su vrijeme bili ispunjeni kriteriji za angažiranje Shin Beta u svrhe izvan strogo sigurnosnih, objasnila je predsjednica Višeg suda Esther Hayut, uključujući “zaštitu i promicanje vitalnih nacionalnih interesa”.

No, ozbiljan udarac ustavnom pravu na privatnost “ne smije se olako shvaćati”, istaknula je.

Ako Vlada koristi Shin Bet za nadzor nad građanima koji ne planiraju nanijeti štetu državi, i to bez njihova pristanka, to “izaziva ozbiljne poteškoće”, upozorila je.

Mora se pronaći odgovarajuću alternativu koja poštuje pravo na privatnost što je prije moguće, odlučila je sutkinja.

‘Tekuća protivobavještajna djelatnost’

Shin Bet pratio je mobitele zaraženih novim korona virusom kako bi utvrdio s kim su bili u kontaktu prije nego im je postavljena dijagnoza.

Ravnatelj Shin Beta Nadav Argaman rekao je kako je svjestan da je praćenje građana izvan okvira “tekućih protuobavještajnih djelatnosti” agencije.

Obećao je da su uspostavljeni “kontrolni mehanizmi” i da će se time baviti ograničena skupina agenata.

Glavni državni odvjetnik Avichai Mandelblit odobrio je privremeno angažiranje Shin Beta u te svrhe, u cilju zaštite ljudskih života.

Izvor: Agencije