Turska odbacila Trumpove tvrdnje o događajima iz 1915. godine

Turska tvrdi da se radi o tragediji u kojoj su sve strane pretrpjele velike žrtve (Arhiva)

Ministarstvo vanjskih poslova Turske odbacilo je u petak tvrdnje koje je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump iznio o događajima iz 1915. godine i za koje je koristio armenski izraz “Meds Yeghern”, što u prevodu znači “veliki zločin”.

Ministarstvo je u pisanom saopćenju navelo da su Trumpove tvrdnje bazirane na subjektivnom narativu Armenaca, koji pokušavaju na toj temi izgraditi dogmu.

“Turska odbacuje Trumpove tvrdnje koje su neutemeljene i koje su plod unutrašnjih političkih motiva”, navodi se u saopćenju iz Ankare, prenosi Anadolija.

U saopćenju se navodi kako Trumpova pisana izjava ignorira bol i patnju više od 500.000 muslimana koje su ubili Armenci te se zvanični Washington poziva da promijeni taj nepravedni odnos prema žrtvama iz Prvog svjetskog rata.

‘Neka sud da komisija hiostoričara’

“I dalje je validan prijedlog Turske o formiranju zajedničke komisije, sastavljene od historičara, koja bi radila na rasvjetljavanju događaja iz 1915. godine. Pozivamo vlasti SAD-a da uvide realnost da radikalni Armenci zanemaruju taj prijedlog, kako bi bila zaboravljena njihova odgovornost za te događaje”, navodi se u saopćenju.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske u saopćenju je odalo počast svim muslimanima, kršćanima, Jevrejima i pripadnicima drugih religija koji su izgubili živote u periodu kolapsa Osmanskog carstva.

Turska o događajima iz 1915. godine zastupa stav da se stradanje Armenaca na istoku Anadolije dogodilo kada su neki od njih stali na stranu ruske invazije i ustanka protiv osmanskih snaga.

Premještanje Armenaca s jedne na drugu stranu rezultiralo je brojnim žrtvama.

Turska tvrdi da se radi o tragediji u kojoj su sve strane pretrpjele velike žrtve, ali se protivi tvrdnjama radikalnih armenskih krugova koji te događaje žele predstaviti kao “genocid”.

Obama ustanovio frazu ‘Meds Yoghern’

Zvanična Ankara ustrajno predlaže formiranje zajedničke komisije, koju bi činili historičari iz Turske, Armenije i međunarodni eksperti.

Komisija bi imala zadatak da rasvijetli događaje iz tog perioda.

Prethodni američki predsjednici izbjegavali su stradanje Armenaca nazvati “genocidom”.

Trumpov prethodnik Barack Obama je ustanovio armensku frazu “Meds Yoghern”, kojom opisuje tragediju iz 1915. godine.

Trump je u saopćenju od petka koristio upravu tu frazu.

Izvor: Agencije