Priveden brazilski ‘kralj’ kokaina

Zatvorenik se smatra najvećim dobavljačem kokaina u bandi koja djeluje širom Brazila (EPA)

Gilberto Aparecido dos Santos (49), zvani “Fuminho”, krio se 20 godina, a priveden je u jednom luksuznom hotelu u Maputu, prijestolnici Mozabika, zajedno s dvojicom saučesnika, nigerijskih državljana.

Santos je “desna ruka” Marcosa Williansa Herbasa Camacha, šefa First Capital Command (PCC), najmoćnije brazilske zločinačke organizacije, koji je od 2016. godine u zatvoru, prenosi Hina.

“Zatvorenik se smatra najvećim dobavljačem kokaina u bandi koja djeluje širom Brazila, kao i odgovornim za slanje tona droge u druge zemalje”, navodi se u saoopćenju brazilske savezne policije.

Prodaja kokaina u Evropi i Africi

Prvobitno formiran kao zatvorska banda u Sao Paulu, PCC se proširio po Brazilu i sve više prodaje kokain u inostranstvu, posebno u Evropi i Africi.

Glasnogovornik kriminalističke policije Mozambika Leonardo Simbine je otkrio za Reuters da je Interpol javio lokalnoj policiji kako je Dos Santos ušao u zemlju sredinom marta.

U njegovom hvatanju učestvovali su i američka DEA, policijsko-obavještajna agencija za suzbijanje droga, američko Ministarstvo pravosuđa i policija Mozambika.

Izvor: Agencije