Teška zadaća za Joea Bidena – utrka u sjeni pandemije

Biden teško uspijeva izboriti svoje mjesto u medijskom prostoru (EPA)

Početak svoje “historijske” pustolovine Barack Obama proslavio je pred hiljadama uzbuđenih pristalica; uz gromoglasni pljesak Hillary Clinton postala je prva žena kandidatkinja za Bijelu kuću, no u jeku pandemije Joe Biden krenuo je diskretno, bez fanfara.

Svoju pobjedu na demokratskim predizborima Biden je popratio priopćenjem i s nekoliko direktno emitiranih rečenica iz svog doma u kojem je prisiljen boraviti kao i milioni Amerikanaca u doba pandemije korona virusa, javlja Hina.

U noći u kojoj je Obama izborio demokratsku nominaciju “organiziralo se veliko slavlje… Obama je održao govor u Minnesoti”, prisjetio se Dan Pfeiffer, bivši savjetnik demokratskog predsjednika u podcastu “Pod Save America”.

Čovjek koji je krenuo postati prvi crni predsjednik Sjedinjenih Država uzviknuo je oduševljenom mnoštvu “Večeras završavamo historijsku pustolovinu i počinjemo novu”, a “za nas to je bio početak” predsjedničke kampanje, rekao je Dan Pfeiffer.

Tjeskobno doba

Joe Biden nije održao ni pobjednički govor ni pobjedničko slavlje. U ovo tjeskobno doba epidemije, to nije podobno.

Bivši potpredsjednik u Obaminom mandatu uspio je u dobi od 77 godina na demokratskim predizborima pobijediti uvjerljivije i brže senatora Berniea Sandersa nego što je to u vrijeme njihovih predizbora uspjelo Baracku Obami i Hillary Clinton.

Stojeći pred bibliotekom u svom domu, Biden je u srijedu navečer uputio nekoliko riječi svome “prijatelju” Bernieju Sandersu, a zatim se brzo vratio na pitanja birača o pandemiji tokom konferencije koja se direktno prenosila internetom.

Na Twitteru je komentirao krizu i pozvao birače da 3. novembra pobijede republikanskog predsjednika Donalda Trumpa kojem se svakog dana Biden obraća nizom pitanja o pandemiji netom prije Trumpove konferencije za novinare.

Biden ipak teško uspijeva izboriti svoje mjesto u medijskom prostoru.

“Proživljavamo vrlo neuobičajeno razdoblje i zbog toga je cijela kampanja prigušena”, ocjenjuje David Lublin, profesor političkih nauka na American University. Ne samo da su svi skupovi otkazani od sredine marta, već Joe Biden mora, kako bi se njegov glas čuo, “konkurirati predsjedniku, ali i međunarodnoj krizi COVID-19” koja je zgrabila sve naslovnice štampe.

Prednost nenametljive kampanje

Na pitanje bi li mogao učiniti više, putovati, susresti se s medicinskim osobljem koje se mukotrpno brine i za oboljele od COVID-19, David Lublin odgovara: “Uvjeren sam da i on i njegova ekipa razmišljaju o tome što bi on mogao učiniti”.

Biden očekuje i službenu podršku Baracka Obame koji je još vrlo popularan kod demokrata te njegovo rijetko pojavljivanje u javnosti uvijek izaziva velik odjek. U očekivanje te podrške Biden daje intervjue iz televizijskog studija uređenog u podrumu svoje kuće.

Početkom aprila ustvrdio je da je “20 ili 30 miliona ljudi” odgledalo putem mreže njegove govore posvećene uglavnom epidemiji.

Nasuprot Bidenu, Donald Trump svakodnevno nadugo i naširoko obraća se javnosti putem velikih informativnih kanala na konferencijama za novinare o korona virusu koji je poharao Sjedinjene Države.

List Wall Street Journal ocjenjuje da predsjednik te brifinge “uprska” svojim ljutitim ispadima protiv novinara.

Kriza korona virusa naprotiv, može Bidenu, političkom veteranu i čovjeku koji je pretrpio više osobnih tragedija, “omogućiti da istakne svoje dvije jake strane: kompetentnost, poznavanje rada vlade te empatiju”, zaključuje David Lublin.

Joea Bidena Amerikanci već dobro poznaju i on uživa blagu prednost pred Donaldom Trumpom prema anketama i zapravo je u njegovom interesu da kampanju vodi nenametljivo, smatra Miles Coleman, politički analitičar sa univerziteta u Virginiji.

“Biden naravno nije savršen kandidat, on ima mane” i “čini se da će demokrate bolje učiniti ako predsjedničke izbore krajem godine “pretvore u referendum o Trumpu umjesto u borbu dvojice kandidata”, smatra Coleman.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada