Trump tvrdi da Iran sprema napad na američku vojsku u Iraku

U tekstu se navode špekulacije nekih iračkih zvaničnika koji tvrde da bi SAD mogao povući svoje oružane snage iz Iraka (Reuters)
U tekstu se navode špekulacije nekih iračkih zvaničnika koji tvrde da bi SAD mogao povući svoje oružane snage iz Iraka (Reuters)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump tvrdi da ima informaciju po kojoj Iran sprema napad na američke vojne snage u Iraku.

“Imam i saznanja i uvjerenja da Iran ili njegovi militanti planiraju podli napad na američke vojnike i baze u Iraku”, naveo je Trump u poruci na Twitteru, prenijela je Anadolija.

Trump je poručio da će SAD žestoko odgovoriti u slučaju bilo kakvog napada.

“Ako se takav napad dogodi, Iran će skupo platiti za to – itekako će platiti”, zaprijetio je Trump, ali nije otkrio više detalja o informacijama koje ima u vezi tog slučaja.

Raketni napadi na dvije baze

Američko-iranski odnosi pogoršani su nakon što je Trump donio odluku o povlačenju SAD-a iz međunarodnog Sporazuma o iranskom nuklearnom programu i obnovio sankcije Teheranu.

Tenzije u američko-iranskim odnosima eskalirale su januarskim američkim zračnim napadom u kojem je u Bagdadu ubijen iranski general Qassem Soleimani.

Iran je odgovorio raketnim napadima na dvije američke baze u Iraku.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO