Parlament Slovenije glasa o Janezu Janši kao mandataru

Janez Janša
Slovenska demokratska stranka Janeza Janše potpisala je prošle sedmice koalicijski sporazum s tri stranke (AP)

Slovenski parlament u utorak će glasati o imenovanju Janeza Janše za mandatara nove vlade, što je prvi korak u stabilizaciji političke situacije nakon raspada manjinske koalicije i ostavke Marjana Šareca, premijera u odlasku, čija vlada do potvrde nove obavlja tehničke poslove.

Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) potpisala je prošle sedmice koalicijski sporazum s tri stranke – kršćansko-demokratskom Novom Slovenijom, Strankom modernog centra (SMC) i Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS), piše Hina.

Tri stranke zajedno imaju 48 zastupnika u 90-članskom Državnom zboru i tvore novu parlamentarnu većinu, dovoljnu za izbor Janše kao novog premijera na tajnom glasanju, koje se, nakon Janšina predstavljanja i rasprave, može očekivati u večernjim satima.

Nakon izbora, novi premijer mora u roku od najviše dvije sedmice parlamentu predložiti listu kandidata za buduće ministre.

Oni se onda predstavljaju matičnim parlamentarnim odborima, a onda o novoj vladi kao cjelini parlament odlučuje na plenarnom zasjedanju.

Skrivao podatke o imovini

Parlament o ministarskoj listi glasa u roku ne dužem od sedam dana nakon što je ona predložena.

Janša (62), uz predsjednika Boruta Pahora, jedan je od slovenskih političkih “veterana”, koji su na sceni još od početka društvenih i političkih promjena iz 90-ih godina i vremena državnog osamostaljenja.

Prvi put vodio je vladu od 2004. do 2008. godine, a drugi put od februara 2012. do februara 2013. godine.

Tadašnja Janšina vlada pala je kada ga je napustilo nekoliko koalicijskih partnera, pa joj je u parlamentu bilo izglasano nepovjerenje.

To se dogodilo nakon što je državna protukorupcijska komisija iznijela da Janša u svojoj imovinskoj kartici nije naveo pravo stanje svoje imovine, nego je podatke skrivao.

Novu prelaznu vladu tada je formirala sa svojom novom strankom SAB Alenka Bratušek.

Izvor: Agencije