Na crnoj listi SAD-a još 20 iranskih i iračkih kompanija

SAD uvodi sankcije Iranu pod optužbom da ta zemlja razvija nuklearni program kako bi razvila nuklearno oružje (EPA)

Sjedinjene Američke Države stavile su u četvrtak na crnu listu 20 iranskih i iračkih kompanija, zvaničnika i pojedinaca, optužujući ih da podržavaju terorističke grupe.

Američko Ministarstvo finansija je navelo u saopćenju da su pojedinci i entiteti podržavali iranske snage Islamske revolucionarne garde (IRCG) i njegove “elitne strane paravojne i špijunske mreže, snage Kuds”, kao i da su upućivali pomoć milicijama u Iraku koje podržava Iran, uključujući Kataib Hezbolah i Asaib Ahl al-Hak, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ministarstvo finansija SAD-a je saopćilo da su osobe i entiteti bili uključeni u šverc oružja u Irak i Jemen i prodaju iranske nafte sirijskoj vladi, između ostalih aktivnosti.

SAD uvodi sankcije Iranu pod optužbom da ta zemlja razvija nuklearni program kako bi razvila nuklearno oružje.

Khamenei: Sankcije koriste Iranu

Sankcije podrazumijevaju zabranu poslovanja s iranskim kompanijama koje su na američkoj crnoj listi.

U televizijskom obraćanju naciji povodom početka Iranske nove godine 21. marta, vrhovni vjerski vođa, ajatolah Ali Khamenei, ustvrdio je da su američke sankcije doprinijele da Iran postane samoodrživa zemlja i pozvao svoje sunarodnjake da očuvaju jedinstvo.

“Ujedinjeni, ostavljamo za sobom veoma tešku godinu. Zahvalan sam Irancima, koji su demonstrirali jedinstvo i solidarnost. Ovu Novu godinu ću nazvati godinom rasta proizvodnje”, rekao je on.

Khamenei tvrdi da Iran ima i koristi od američkih sankcija.

Izvor: Agencije