Korona virus dominantna tema debate Bidena i Sandersa

Umjesto u Phoenixu, kako je prvobitno planirano, debata je održana u studiju u Washingtonu bez publike (EPA)

Bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden i senator iz Vermonta Bernie Sanders, demokratski kandidati za suparnika američkom predsjedniku Donaldu Trumpu na izborima u novembru, pokušali su se tokom debate u Washingtonu predstaviti kao neko ko je u najboljoj poziciji da predvodi naciju kroz pandemiju.

Umjesto u Phoenixu, kako je prvobitno planirano, debata je održana u studiju u Washingtonu bez publike, što pokazuje kako je pandemija korona virusa utjecala na kampanju.

Pandemija korona virusa bila je dominantna tema debate, a Biden i Sanders “prozivali” su Trumpa zbog njegovog odgovara na pandemiju.

Suočavanje s krizom javnog zdravstva

Bidenov i Sandersov recept za suočavanje s krizom javnog zdravlja, ali i ekonomskom krizom, dodatno su naglasili ideološke razlike između dvojice političara koji se bore za demokratsku predsjedničku nominaciju, prenosi Tanjug.

Biden je tokom debate podijelio svoje iskustvo služenja u administraciji Baracka Obame, kada se 2014. godine suočio s epidemijom ebole.

Prema njegovom planu, testiranje bi bilo besplatno i široko dostupno, uspostavio bi mobilne laboratorije u svakoj državi i pomogao male kompanije povrijeđene uslijed ekonomske krize.

Biden: 'Ovo je poput rata'

Rekao je da je voljan pozvati vojsku da pomogne lokalnim dužnosnicima u izgradnji bolnica i poduzimanju drugih potrebnih koraka za oporavak zemlje.

“Ovo je poput rata… U ratu činite sve što trebate učiniti kako biste se brinuli o svom narodu”, kazao je Biden.

Sanders je upotrijebio krizu da ponovo ponudi svoj dugogodišnji plan da se obavi sveobuhvatna reforma sistema zdravstvene zaštite.

“Pandemija korona virusa otkriva nevjerovatnu slabost i nefunkcionalnost našeg trenutnog zdravstvenog sistema”, rekao je Sanders.

Žena na potpredsjedničkom mjestu 

Biden je upozorio da bi u narednim mjesecima mogao biti neophodan još jedan vladin plan za ekonomsko spasavanje, dok je liberalno orijentirani Sanders predložio porez za najbogatije Amerikance.

Sanders: 'Porez za najbogatije Amerikance'

Biden se prvi put obavezao da će, ako osvoji demokratsku nominaciju, izabrati ženu kao potpredsjedničkog kandidata, a Sanders je, odgovarajući na pitanje moderatora, kazao bi da vi najvjerovatnije i on uradio isto.

Biden je trenutno favorit za osvajanje predsjedničke nominacije Demokratske stranke, nakon ubjedljivih pobjeda na unutarstranačkim izborima širom zemlje.

Bivši potpredsjednik ima prednost u odnosu na Sandersa po broju delegata, koji na stranačkoj konvenciji u julu zvanično biraju predsjedničkog kandidata demokrata.

Debata je održana uoči primarnih izbora u utorak u Illinoisu, Ohiou, Arizoni i Floridi.

Izvor: Al Jazeera i agencije