Spor napredak po pitanju pregovora u Afganistanu

Afganistan će zadržati svoj stav aktivne odbrane ako talibani ne prestanu sa svojom nasilnom agresijom, poručuje Kabul (EPA)

Gotovo dvije sedmice nakon potpisivanja sporazuma između Sjedinjenih Američkih Država i talibana, koji bi trebao otvoriti vrata pregovorima unutar Afganistana, malo je znakova napretka, javlja dpa.

Ured afganistanskog nacionalnog vijeća za sigurnost je saopćio kako se šesteročlana delegacija vlade, poslana u Katar dan prije potpisivanja dogovora, vratila u Kabul.

Nije se spominjao susret te delegacije s predstavnicima talibana koji imaju ured u Dohi. Delegacija je trebala pripremiti pregovore. 

‘Talibani su prenasilni’

Vlada je ranije otkrila agenciji dpa da je delegacija ostavljena na čekanju te se nije susrela s talibanima. U saopćenju stoji kako se planira poslati nova delegacija.

Pri njenom dolasku u Kabul, afganistanski savjetnik za nacionalnu sigurnost Hamdulah Mohib je poručio kako će “Afganistan zadržati svoj stav aktivne odbrane ako talibani ne prestanu sa svojom nasilnom agresijom”. 

Glavni američki pregovarač Zalmay Halilzad je također rekao da su talibani prenasilni, nakon što je sporazumom dogovorena redukcija nasilja. 

Izvor: Agencije