Mediji: Bin Salman manipulira naftnim tržištima

Ahmed bin Abdulaziz, Muhammed bin Salman i Muhammed bin Nayef (Al Jazeera)

Američki magazin Wall Street Journal objavio je tekst u kojem iznosi kritike na račun iznenadnih poteza saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, koji je u samo 24 sata donio dvije bitne odluke: pokrenuo je rat s Rusijom u cijenama nafte i bacio iza rešetaka svog najistaknutijeg suparnika među saudijskim prinčevima kako bi učvrstio svoju vlast.

U članku pod naslovom “Saudijski prestolonasljednik manipulirao je naftnim tržištima. Ovo je pozadina priče” list navodi da se Bin Salmanovi iznenađujući postupci na svjetskoj sceni i unutar vlastite kraljevine nisu dogodili iznenada nego da su počeli prije nekoliko mjeseci.

WSJ skreće pažnju na stroge restrikcije, izolaciju i pritisak koji je saudijski prestolonasljednik vršio na svog suparnika Mohammeda bin Nayefa još otkad je svrgnut sa mjesta prestolonasljednika 2017, kao i na svog strica Ahmeda bin Abdulaziza, brata kralja Salmana.

Dvojica prinčeva smatraju se najvećim političkim rivalima saudijskog prestolonasljednika.

Hapšenja u sjeni korona virusa

List je istakao da je i dalje teško protumačiti vrijeme hapšenja dvojice prinčeva, Bin Nayefa i Bin Abdulaziza, koje se dogodilo u petak.

Prema raspoloživim informacijama, prinčevi se nisu ponašali na način koji sugerira da im prijeti opasnost od hapšenja.

Princ Ahmed lišen je slobode nakon povratka kući s višesedmičnog lovačkog izleta, navode dobro upućeni izvori.

Prema tim izvorima, donošenje odluke u ovom trenutku može se pripisati tome da je saudijski kraljevski dvor vjerovao da će vijest o hapšenju proći bez prevelike pažnje jer je svijet preokupiran pitanjem širenja korona virusa i utjecajem pada cijena nafte na globalna finansijska tržišta.

Kristin Smith Diwan s Instituta za arapske zaljevske države u Washingtonu sugerirala je da postoji snažna veza između hapšenja saudijskih prinčeva i Bin Salmanove odluke da poveća proizvodnju nafte na nezapamćen nivo.

“Sasvim je logično posmatrati hapšenja članova kraljevske porodice u kontekstu kolapsa pregovora o nafti s Rusijom”, kazala je.

Prestolonasljednik “shvata da će stvari ekonomski biti izrazito teške i želi osigurati da svi dijele isto mišljenje prije suočavanja s novim izazovima.”

‘Na čekanju’ 500 milijardi dolara

Kad je riječ o pozadini iznenadne odluke saudijskog prestolonasljednika da potopi tržište jeftinom naftom, list navodi da je to posljedica Bin Salmanove uzrujanosti još od dolaska na vlast zahvaljujući očevom penjanju na tron 2015. zbog djelomičnog pada cijena nafte uzrokovanog američkom naftom iz škriljca, koja je preplavila tržišta, što je ometalo pokušaje Saudijske Arabije da smanji opskrbu.

U svjetlu pada cijena nafte Kraljevina se morala zadužiti da uravnoteži svoj budžet.

Niske cijene nafte također su otežale Bin Salmanu provođenje skupih planova za ekonomsku transformaciju, koji uključuju izgradnju novog visokotehnološkog grada u pustinji vrijednu 500 milijardi dolara.

Saudijska Arabija pribjegla je savezu s Rusijom radi smanjenja opskrbe i podizanja cijena nafte.

Taj savez opstao je do decembra 2019, a zatim je Rusija ubrzo odlučila povećati proizvodnju nafte kako bi podržala svoju ekonomiju.

WSJ prenosi od dobro upućenih izvora da je Bin Salman zatražio od svog oca, kralja Salmana, da kontaktira s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i zatraži saradnju na daljnjem smanjenju proizvodnje nafte.

Putin kralju rekao ‘ne’

Međutim, Putin je odgovorio da je previše zauzet za razgovor, što se smatra sramotnom uvredom za kralja.

Kada su kasnije dvojica muškaraca uspjela razgovarati, 3. februara, Putin nije pristao na dogovor.

Neuspjeh u postizanju dogovora o smanjenju proizvodnje nafte između dvije strane potakao je Bin Salmana da pokuša izvršiti pritisak na Rusiju prije nego što je zatražio od svojih ministara da se pripreme za scenarij otkazivanja sporazuma u kojem Saudijska Arabija neće biti dužna smanjiti proizvodnju uprkos padu globalne potražnje za naftom zbog korona virusa.

List prenosi od saudijskog zvaničnika upućenog u događanja da je poruka koju je Bin Salman želio poslati Rusima nezapamćenim povećanjem proizvodnje nafte u Kraljevini glasila: ili ćete pristati na smanjenje proizvodnje nafte ili mi uopće nećemo smanjiti našu proizvodnju.

Izvor: Agencije