Policija suzavcem zaustavila skup predvođen Guaidom

Guaido je nekoliko sedmica pozivao na skup kako bi se ponovno oživjeli ulični protesti (Reuters)

Snage sigurnosti Venecuele su suzavcem zaustavile demonstrante predvođene čelnikom opozicije Juanom Guaidom na putu prema parlamentu, javlja Reuters.

Na skupu opozicije učestvovalo je nekoliko hiljada demonstranata koji su u centru Caracasa stigli na udaljenost od samo nekoliko ulica od kongresa. No policija je zabarikadirala put do parlamenta i suzavcem rastjerala demonstrante, prenosi Hina.

“Još jednom se pokazuje totalitarna priroda ovog režima”, rekao je crvenih očiju Williams Davila, zastupnik i pobornik Guaidoa.

Opozicioni zastupnici održali su svoju sjednicu u obližnjem okrugu Las Mercedes, postavivši stolice na glavnu aveniju.

“Mi smo moćna većina koja može promijeniti ovu državu. Diktatura misli da nas može pobijediti, da nas može ušutkati”, kazao je Guaido tokom improvizirane sjednice.

Prvi protest od povratka iz Washingtona

Guaido je nekoliko sedmica pozivao na skup kako bi se ponovno oživjeli ulični protesti protiv vlade Nicolasa Madura kojeg je Washington pokušao zbaciti uz pomoć ekonomskih sankcija.

Protest u utorak bio je prvi otkad se Guaido 11. februara vratio s diplomatske turneje koja je uključivala i posjetu Bijeloj kući.

Istovremeno, Madurova vlada je održala svoje skupove.

“Ovdje sam zbog komandanta Huge Chaveza i mog predsjednika Madura”, rekla je 62-godišnja domaćica Maria Isabel Luna, referirajući se na Madurovog prethodnika koji je preminuo 2013. godine.

Izvor: Agencije