Aktivisti ‘prijete’ republikancima zbog sprečavanja Trumpovog opoziva

Svako suđenje u historiji SAD-a dopuštalo je dokumente i svjedoke, što nije bio slučaj u suđenju Trumpu (Reuters)

Američki aktivisti iz progresivnog narodnog pokreta Indivisible planiraju veliki “projekt revanša” republikanskim senatorima preko glasačkih kutija.

Republikanska odanost američkom predsjedniku Donaldu Trumpu dugo je brinula liberale, ali se čini da su potezi senatora izazvali novi nivo bijesa zbog, kako su to opisali, zataškavanja članova Senata tokom suđenja radi opoziva predsjednika SAD-a.

Iako su istaknuti republikanski članovi Senata priznali Trumpovu krivicu zbog optužbi za zloupotrebu vlasti i ometanje rada Kongresa, republikanski senatori u petak su prkosili javnom mišljenju glasajući protiv predstavljanja dokumenata i pozivanja novih svjedoka u suđenju Trumpu, uključujući i nekadašnjeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, utirući time put oslobađajućoj presudi predsjedniku, navodi David Smith u tekstu koji je objavio britanski časopis The Observer.

Progresivna grupa Indivisible najavila je da će se na novembarskim izborima usmjeriti protiv devet senatora, među kojima su vođa većine Mitch McConnell iz Kentuckyja i Lindsey Graham iz Južne Karoline, koji su odani Trumpu.

‘Ljutnja dobra za regrutiranje’

Grupa kaže da će sljedeće sedmice prozvati jednog od devet republikanskih senatora tako što će objaviti oglas preko cijele stranice u jednoj od njihovih najvećih novina, napominjući da će oglas sadržavati i poziv aktivistima u kojem će pisati: “Ljutnja je dobra za regrutiranje. Zdravo, jeste li i vi ljuti zbog suđenja radi opoziva?”

Svako suđenje u historiji SAD-a, uključujući i dva suđenja u kojima su bili predsjednici, dopuštalo je dokumente i svjedoke, što nije bio slučaj u Trumpovom suđenju.

Većinom glasova donesena je odluka da se ne iznose dokumenti i ne pozivaju novi svjedoci jer ima senatora koji smatraju da Trump nije počinio nikakav zločin, navodi se u tekstu.

Smith dodaje da neki vjeruju da su te optužbe samo iskrivljavanje slike o Trumpu.

Drugi, pak, smatraju da je Trump učinio nešto pogrešno, ali da zbog toga ne treba biti razriješen dužnosti.

Na kraju zaključuje da bi se republikanci koji se ne slažu s Trumpom mogli suočiti s oštrim odgovorom predsjednika.

Izvor: Al Jazeera, The Observer