Grenell: Trump me neće nominirati za trajnog šefa obavještajnih službi

Richard Grenell
Neki stručnjaci smatraju da stil Richarda Grenella više liči na maltretiranje, nego na pregovaranje (EPA)

Novi vršitelj dužnosti direktora američkih obavještajnih službi Richard Grenell mogao bi na toj dužnosti provesti samo nekoliko tjedana dok predsjednik SAD-a Donald Trump ne imenuje nekoga tko će trajno preuzeti posao, piše The New York Times (NYT), kako prenosi agencija Tanjug.

Prema federalnom zakonu, Grenell bi se na čelu obavještajnih službi SAD-a mogao zadržati samo približno tri tjedna, osim ako Bijela kuća ubrzo ne imenuje nekog kandidata, koga bi potom trebao potvrditi Senat, napominje list.

I agencija AP napominje da, prema zakonu, američki predsjednik može imenovati vršitelja dužnosti na ograničeno razdoblje.

Vrijeme istječe 11. marta, a ne bude li Trump prije toga imenovao novog stalnog direktora, u tom bi se slučaju, kako objašnjava profesor prava sa Sveučilišta Texasa u Austinu Stephen Vladeck, Grenell još mogao zadržati na poziciji, prenosi Tanjug.

Grenell potvrdio da neće biti nominiran

Federalni zakon, naime, daje predsjedniku fleksibilnost da privremeno imenuje i odabere bilo koga za tu dužnost dok njegov službeni kandidat čeka potvrdu Senata, što može potrajati mjesecima.

Trump je sinoć izjavio kako razmišlja da direktorom američkih obavještajnih službi imenuje Douga Collinsa, republikanca iz Georgije i zastupnika u Zastupničkom domu, navodi New York Times.

Grenell, koji je američki veleposlanik u Njemačkoj i specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za pregovore Beograda i Prištine, na Twitteru je objavio da će Trump uskoro objaviti ime kandidata i potvrdio da to neće biti on.

New York Times konstatira da je to posljednji u nizu kompliciranih manevara Bijele kuće da na određene pozicije postavi ljude koje predsjednik favorizira.

Za Grenella list piše da je lojalan Trumpu te da ima malo iskustva u obavještajnim poslovima, kao i da bi najvjerojatnije naišao na otpor u Senatu ako bi bio predložen za stalnog direktora obavještajnih službi, prenosi Tanjug.

Nije jasno koga će Trump nominirati, navodi list i dodaje da bi predsjednik SAD-a mogao izabrati nekoga tko ima male šanse da prođe Senat kako bi Grenella zadržao na toj poziciji što duže.

Odluka o imenovanju držana kao tajna

Prema navodima New York Timesa, samo je mali broj ljudi znao da će Trump imenovati Grenella vršiteljem dužnosti direktora američkih obavještajnih službi i da je ta odluka držana kao tajna unutar Bijele kuće.

Ranije je CNN javio da će Grenell na novoj dužnosti biti približno 90 dana te da je prihvatio posao znajući za to.

Grenell će za to vrijeme biti nadležan za 17 obavještajnih agencija SAD-a, među kojima su CIA, FBI, Vojno-obavještajna agencija, NSA itd.

Vijest o izboru Grenella, koju je prvi prenio New York Times, pojavila se uoči isteka roka 11. ožujka da se imenuje novog direktora obavještajnih službi ili novog vršitelja dužnosti direktora jer, po federalnom zakonu, Grenellov prethodnik Joseph Maguire ne može ostati na toj dužnosti nakon tog datuma.

U međuvremenu je razjašnjeno da će Grenell, bez obzira na novo imenovanje, nastaviti istodobno obnašati i dužnost specijalnog izaslanika predsjednika za pregovore Beograda i Prištine, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije