Sudanska vlada i pobunjenici iz Darfura dogovorili izručenja ICC-u

ICC traži izručenje dugogodišnjeg predsjednika Omara al-Bashira, koji je srušen tokom masovnih protesta prošle godine (EPA)
ICC traži izručenje dugogodišnjeg predsjednika Omara al-Bashira, koji je srušen tokom masovnih protesta prošle godine (EPA)

Sudanska vlada i pobunjeničke grupe u problematičnoj regiji Darfur dogovorili su se na mirovnim pregovorima u Jubi kako će omogućiti da se oni koje traži Međunarodni kazneni sud (ICC) pred njim i pojave, rekao je Reutersu ministar informiranja Faisal Saleh.

ICC traži izručenje dugogodišnjeg predsjednika Omara al-Bashira, koji je srušen tokom masovnih protesta prošle godine, no ministar ga nije posebno izdvojio, prenosi Hina.

Međutim, Bashirov advokat je rekao da njegov klijent odbija imati bilo kakvog posla s ICC-om, jer je to “politički sud” te da su optužbe suda “dio zapadnjačke zavjere”.

Vlada i pobunjeničke grupe dogovorili su se tokom sastanka u glavnom gradu Južnog Sudana o četiri mehanizma, uključujući “pojavljivanje onih za kojima je izdan nalog za hapšenje pred ICC-om”, izjavio je Mohamed al-Hassan al-Taishi, član sudanskog suverenog vijeća.

Sukob od 2003. godine

Glasnogovornik ICC-a odbio je sve to komentirati.

Sukob se proširio Darfurom 2003. godine, nakon što su većinski nearapski pobunjenici ustali protiv Khartouma.

Vladine snage i većinski arapska milicija, koje su mobilizirane kako bi ugušile pobunu, optužene su za zločine.

U zapadnom Darfuru uglavnom je mirno od 2010. godine, iako je i tamo u protekle tri godine bilo povremenih sukoba.

U nasilju u regiji zapadnog Darfura ubijeno je 65 ljudi, ranjeno je više od 50, dok je hiljade ljudi raseljeno, rekla je međunarodna mirovna misija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO