Slovenija osudila incident uz italijanski Dan sjećanja na fojbe

U Sloveniji se ocjenjuje da je riječ o zabrinjavajućoj pojavi, koja nije prva takve vrste (EPA)
U Sloveniji se ocjenjuje da je riječ o zabrinjavajućoj pojavi, koja nije prva takve vrste (EPA)

Slovenija je kao neprihvatljiv incident osudila isticanje plakata i transparenata koje je u krajevima oko Trsta, u kojima žive pripadnici slovenske manjine, u noći na ponedjeljak postavio neofašistički pokret Casa Pound, povodom Dana sjećanja na fojbe, koji se u Italiji komemorira 10. veljače.

Akcija, koju je organizirala neofašistička Casa Pound po slovenskim selima i kulturnim ustanovama te manjine, iskazuje netoleranciju prema Slovencima i patnjama koje su doživjeli pod talijanskim fašizmom, navelo je slovensko Ministarstvo vanjskih poslova.

Istaknulo je da to zaslužuje osudu vlada demokratske i slobodne Europe te da očekuje reakciju i djelovanje talijanskih vlasti, prenosi Hina.

Kako prenose slovenski mediji, u Sloveniji se ocjenjuje da je riječ o zabrinjavajućoj pojavi, koja nije prva takve vrste, prenosi agencija.

Klicanje ‘italijanskoj’ Istri i Dalmaciji

“Slovenija poštuje današnji dan, kad se Talijani prisjećaju svojih žrtava fojbi, ali jednako poštovanje očekujemo i prema žrtvama fašističkog terora, onih koji su se oduprli okupatorskom fašizmu te posebno civilnim žrtvama koje su masovno umirale u talijanskim koncentracijskim logorima”, navelo je slovensko Ministarstvo vanjskih poslova.

Iako na samoj komemoraciji Dana sjećanja na fojbe u Trstu ovoga puta nije bilo govora poput onoga koji je lani, u istoj prigodi, u Bazovici kod Trsta, imao tadašnji predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, kad je na kraju istupa klicao “talijanskoj” Istri i Dalmaciji, i ove je godine bilo izjava relativiziranja povijesnih događaja.

To se ogledalo i u transparentima Case Pound, na kojima je pisalo “Titovi partizani – zločinci i ubojice”, prenose slovenski mediji.

U Trstu se u ovoj prigodi pojavio i lider Lige i bivši ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, koji je u izjavi novinarima kazao da se zločine prema Talijanima koje u počinili Titovi komunistički partizani ne smije zaboraviti i da zločini nisu počinjeni samo prema Talijanima u to vrijeme nego i prema Slovencima i Hrvatima, onima koji su tretirani političkim protivnicima, objavila je Slovenska televizija.

‘Etničko čišćenje Italijana’

Fojbe (kraške jame) mjesta su stradavanja civilnih i vojnih žrtava u Drugome svjetskom ratu na prostoru Istre i sjeveroistoka Italije.

Prvi val stradanja Talijana dogodio se nakon rujna 1943. godine, kad je kapitulirala fašistička Italija, a drugi nakon kraja rata 1945. godine, kad je došlo do egzodusa Talijana, ali i mnogo Hrvata i Slovenaca iz područja koja su pripala tadašnjoj Jugoslaviji.

Suvremena talijanska historiografija te događaje tumači kao etničko čišćenje Talijana i njihov progon, koji su potaknule komunističke jugoslavenske vlasti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO