Mediji: Američke trupe počele povlačenje iz Iraka

SAD je svoje vojno prisustvo ograničio na dvije velike baze, jednu u blizini Erbila na sjeveru Iraka i Ain al-Asad u pokrajini Anbar (EPA)

Vojne snage Sjedinjenih Američkih Država počele su se povlačiti iz 15 baza u Iraku, objavio je Bloomberg, koji se poziva na Sky News Arabia.

Bloomberg dodaje, i dalje se pozivajući na TV-mrežu, da su Francuska, Njemačka i Australija predale zahtjev zapovjedništvu zajedničkih specijalnih operacija da se napravi raspored povlačenja i te tri države.

Vijest o povlačenju prenijele su i agencije TASS i Tanjug pozivajući se na arapsku TV-mrežu Al Arabiya, čiji je izvor član iračkog parlamenta Ali al-Ghanimi.

Prema njegovim riječima, američke trupe počele su napuštati 15 vojnih baza u Iraku. Dodao je da je SAD svoje vojno prisustvo ograničio na dvije velike baze, jednu u blizini Erbila na sjeveru Iraka i Ain al-Asad u pokrajini Anbar, 180 kilometara zapadno od Bagdada, prenosi TASS.

Ubistvo Soleimanija

Irački političar napomenuo je da američke vlasti žele osigurati smještaj u te dvije baze, ali je istakao da irački parlament i narod insistiraju da se američke trupe potpuno povuku iz svih baza.

S američke strane još nije bilo zvaničnih komentara o povlačenju trupa iz 15 baza u Iraku, dodaju agencije.

Irački parlament usvojio je 5. januara, nakon ubistva iranskog generala Qassema Soleimanija u blizini bagdadskog aerodroma, rezoluciju u kojoj se zahtijeva potpuno povlačenje stranih trupa iz te države.

Izvor: Agencije