Evropska unija optužuje Tursku da jača napetosti na Mediteranu

Turski brod za seizmička istraživanja 'Oruc Reis' vratio se u luku iz spornih voda Sredozemnog mora (EPA)

Ministri vanjskih poslova Evropske unije saopćili su u ponedjeljak da Turska nije pomogla u rješenju spora oko eksploatacije resursa prirodnog plina u istočnom Mediteranu, ali su ostavili eventualnu odluku o kaznenim sankcijama za samit EU-a u četvrtak.

Dvadesetsedam ministara, koji su dobili zadatak da procijene teren za uvođenje ekonomskih sankcija Ankari, nisu išli dalje od jednoglasnog zaključka da je Turska pojačala napetosti od oktobra, kada su čelnici EU-a uputili prijetnju uvođenjem kaznenih mjera u decembru.

“Nažalost, nismo uočili mnogo napretka ili poboljšanja od posljednjeg sastanka Evropskog vijeća”, izjavio je šef evropske diplomatije Josep Borrell novinarima, misleći na samit održan 1. i 2. oktobra, na kojem su čelnici EU-a dali vremena Ankari da pronađe diplomatsko rješenje.

Borrell: Situacija se pogoršala

“Nismo uočili suštinske promjene pravca u turskom ponašanju. Upravo suprotno, situacija se u nekoliko aspekata pogoršala”, kazao je Borrell, koji je predsjedao sastankom, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

NATO saveznica i pretendent na članstvo u EU, Turska smatra da polaže pravo na plinske resurse u vodama istočnog Mediterana, na koje također polažu pravo Grčka i Kipar, u sporu koji je pojačao tetritorijalne pretenzije na podijeljeni otok Kipar, oko morskih granica granica Grčke i Turske i nezadovoljstvo širom vanjskom politikom Turske.

Izvor: Agencije