Cijela Slovenija visokorizična zona zbog ptičije gripe

Ptičiji grip je veoma zarazna bolest, kojoj su podložne sve vrste ptica (EPA)
Ptičiji grip je veoma zarazna bolest, kojoj su podložne sve vrste ptica (EPA)

Slovenka Uprava za sigurnost hrane, veterinarski sektor i zaštitu bilja proglasila je u ponedjeljak cijelu Sloveniju visokorizičnim područjem zbog pojave ptičijeg gripe.

Dodaje se kako je ovaj potez donešen nakon trećeg slučaja bolesti u toj državi, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju STA.

Prva dva slučaja otkrivena su u primorskom gradu Piranu, a treći u Ljubljani kod labuda, zbog čega je Uprava naredila uzgajivačima živine da poduzmu zaštitne mjere.

Veoma zarazna bolest

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ishrane Slovenije također je izdalo naredbu uzgajivačima da doslijedno provode sve preventivne mjere i da pojačaju nadzor nad životinjama.

Ptičiji grip je veoma zarazna bolest, kojoj su podložne sve vrste ptica, a prenosi se kontaktom zdravih i oboljelih ptica, ali i putem proizvoda od njih koji nisu dovoljno termički obrađeni.

Iako ljudi ne mogu oboljeti, mogu širiti bolest preko cipela, opreme i prevoznih sredstava.

Izvor: Agencije


Povezane

Vlada Filipina pokušava zaustaviti širenje ptičije gripe. Bolest se pojavila u aprilu u San Luisu, no gradski dužnosnici su državne organe obavijestili tek tri mjeseca kasnije. Ptičija gripa počela se širiti i na ostale dijelove Filipina.

U Hrvatskoj je potvrđen novi slučaj ptičje gripe, a virus je pronađen na dvije porodične farme udaljene pedesetak kilometara od Zagreba. U utorak ujutro je eutanazirana preostala perad na zaraženim farmama, a stručnjaci upozoravaju kako opasnost od zaraze još nije prošla.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO