Pokušaj Kongresa da blokira Trumpov plan povlačenja vojnika iz Njemačke

Trump je tokom ljeta objavio planove djelimičnog vojnog povlačenja, u jeku dugotrajnog spora s Berlinom oko ulaganja u vojsku (EPA)

Američki zastupnici objavili su konačnu verziju godišnjeg prijedloga o vojnom budžetu koji bi zaustavio planirano povlačenje američkih vojnika iz Njemačke koje je predložio predsjednik Donald Trump.

Prijedlog zakona, koji Kongres tek treba da usvoji, zabranio bi povlačenje bilo kojeg od približno 34.500 američkih vojnika u Njemačkoj u roku do 120 dana nakon što ministar odbrane podnese Kongresu analizu posljedica povlačenja, prenosi Fena izvještaj dpa.

Prijedlog, koji također nastoji ograničiti ili komplicirati povlačenje vojnika iz Afganistana ili Južne Koreje, prerastao je u neuobičajeni nestranački ukor Trumpove vanjske politike.

‘Trumpovo veto’

Grupa republikanskih i demokratskih zastupnika odgovornih za sačinjavanje prijedloga zakona objavila je sporazum, suočena s prijetnjom Trumpovog veta.

Predsjednik je u četvrtak navečer ponovio tu prijetnju na Twitteru.

Sjedinjene Američe Države su u julu saopćile da planiraju povući skoro 12.000 vojnika iz Njemačke, od kojih su neki poslani u druge članice NATO-a.

Trump je u junu objavio planove djelimičnog vojnog povlačenja, u jeku dugotrajnog spora s Berlinom oko ulaganja u vojsku, koji ulaže znatno manje u budžet NATO-a od ciljne projekcije od dva posto BDP-a.

Prijedlog bi također zakomplicirao Trumpov pokušaj da smanji broj vojnika u Afganistanu blokiranjem finansiranja premještanja vojnika do procijene posljedica.

Prijedlog zakona također uvodi 90-dnevno ograničenje na povlačenje bilo kojeg od 28.500 američkih vojnika razmještenih u Južnoj Koreji, navodi dpa.

Izvor: Agencije